Остров Робен - една история за тюлени и затворници

3425
Остров Робен - една история за тюлени и затворници

© Pixabay/Instagram

Робен е остров в Атлантическия океан, разположен в Тейбъл Бей, на около 7 километра западно от континента и на 10 километра северно от Кейптаун, Южна Африка.

Административно островът е част от провинция Западен Кейп в югозападната част на Южна Африка.

Името „Робен“ в превод от холандски означава „тюлени“, тъй като тези животни някога са доминирали в околните води на острова.


Африкаансите го наричат „Роббениленд“, което в превод означава „Остров на тюлените“. Холандците и британците създават политически затвор на остров Робен от края на 17 век до 1996 г. Първият президент на Южна Африка Нелсън Мандела прекарва 18 години на острова като затворник.

Робен е ниско разположен остров с площ от приблизително 5.18 квадратни километра. Дълъг е 3.3-3.57 километра (от север на юг) и широк 1.9-2.06 километра, като е заобиколен от около 2-километров морски пейзаж, който действа като буферна зона.

Някога островът е връх на древна планина (сега потопена), която е свързана с планината Блубърг. Климатът му е средиземноморски (подобен на полуостров Кейп), характеризиращ се със сухо, горещо лято и прохладна зима. Ветровете обаче са много по-силни и зимата по-студена на острова, отколкото на полуострова.

Остров Св. Анастасия: пиратски легенди, рибни изкушения и уникален музей Света Анастасия е разположен в Бургаския залив - най-големият на българското черноморско крайбрежие. Това е единственият обитаем остров в България

Природният пейзаж на Робен е претърпял големи трансформации от 17 век насам. Днес флората на острова е разделена на гористи растения в южната и източната част и пасища на север и запад. Местната фауна на острова в миналото включва главно пингвини, тюлени и пеликани. Островът получава името си от тюлените, които някога са се срещали в изобилие в района, но са изчезнали през 19 век.

Пингвините обаче все още присъстват тук, въпреки че са категоризирани като застрашен вид. На Робен има още токачки, зайци и яребици. Сред по-големите животни са кон, щрауси и европейски елен лопатар. Няколко морски птици също се размножават на острова, включително чайки на Хартлауб и корморани.

Остров Робен е открит през 1488 г. от португалския изследовател и мореплавател Бартоломеу Диаш. Португалските мореплаватели са го използвали много преди британците и холандците да пристигнат в района. През 16 и началото на 17 век той е основно спирка за почивка и станция за зареждане с гориво. В средата на 17 век заселниците от колонията Кейп отглеждат овцете си на острова, като ловуват и тюлени заради кожата и маста им.

Остров Робен е използван като политически затвор - първо от холандците, след това от британците, от 17 век до 1990-те години. Местен вожд е сред първите, затворени на него. Няколко африкански лидери също споделят тази съдба. На Робен са заточвани също и прокажени и душевно болни от 1846 до 1931 г.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mike Gable (@travel_gable)

През 1864 г. на хълма Минто е инсталиран фар, за да се намалят морските инциденти в района. Островът е укрепен по време на Втората световна война и служи като затвор между 1960 и 1991 г. На него все още има затворници до 1996 г.

Той е превърнат в музей през 1997 г. и е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1999 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg