Остров Врангел: една от най-отдалечените руски земи

6178
Остров Врангел: една от най-отдалечените руски земи

© Pixabay/Instagram

Остров Врангел, разположен в Северния ледовит океан, е едно от най-отдалечените руски парчета земя.

Около границата, в която се срещат Източното и Западното полукълбо, за този суров вулканичен остров, където летните температури едва се качват над границата на замръзване, се смята, че е последното място на земята, обитавано от вълнест мамут - шест хиляди години, след като братовчедите му на континента изчезват.

Този жесток климат подкрепя изненадващо разнообразна екосистема, включително полярни лисици, тюлени, леминги и много видове птици. Но най-често срещаният вид на острова е полярната мечка.


Големите животни, кръстосващи острова, често нападат хилядите къщи и хижи за временно обитаване на изследователи и рейнджъри, така че те са оборудвани с метални шипове, вградени в прозорците, за да предотвратят атаките им.

Предупредителните знаци, поставени на вратите, напомнят на хората да внимават за мечки, когато се осмелят да се подадат навън, посочва Amusing Planet.

Остров Врангел може да се похвали с най-високата плътност на полярни мечки в целия Арктически регион. Те идват тук всяко лято, когато ледът се топи, и остават на острова до зимата и началото на следващия цикъл на замръзване. На парчето земя те раждат и отглеждат малките си, като ги подготвят за следващата зима.

Полярната мечка, всъщност, е морско животно, което обича да прекарва времето си във водата. Предпочитаното й местообитание е морският лед, който покрива водите над континенталния шелф и Северния ледовит океан. Обикновено живее по крайщата на ледения лист, така че да ловува тюлени и други морски животни.

През последните няколко десетилетия промените в климата обаче принуждават мечките да прекарват все повече и повече времет на твърда земя, защото ледът се топи по-рано и замръзва по-късно, удължавайки периода без лед.

В сравнение с преди 20 години, полярните мечки сега прекарват средно един месец по-дълго на остров Врангел. Броят на животните, които пристигат на него всяка година, също се увеличава. През 2017 г. изследователите са преброили 589 мечки на острова, което е "необичайно по-високо" от предишната средна стойност от 200-300 броя.

Последното убежище на вълнестия мамут

Вълнестият мамут изчезва преди около 10 000 години, когато ледниците се разтапят и земята стана по-топла и враждебна към големия звяр. Свиването на местообитанията и преследването му от хората водят до изчезването на животните, но изолирани популации оцеляват, като на остров Врангел, където мамутът живее още преди 4000 години.

Вероятно през последните няколко стотици години от съществуването му животното съжителства с хората, като е вероятно ловът да е довел до изчезването на последния оцелял мамут на този леден остров. Днес той е изълен с останки от животното, като бивни и костни фрагменти.

За разлика от Канада и САЩ, полярните мечки са защитен вид в Русия. Съветският съюз забранява ловуването им през 1956 г., но след разпадането му бракониерството продължава да е проблем.

През последните години полярните мечки все повече се приближават до крайбрежните села в Чукотка поради намаляването на морския лед, застрашавайки живота на хората и повишавайки шансовете за незаконен лов

През 1976 г. Съветският съюз обявява Врангел и близките острови Хералд и околните води за държавен природен резерват. През 80-те години на миналия век и последните две селища на него опустяват. Той влиза в списъка със защитени обекти на ЮНЕСКО през 2004 г.

Това е един от петте обекта на ЮНЕСКО за световно културно наследство, разположени в Арктическия кръг и единственият, който е вписан заради природата си. Остров Врангел може да се похвали с най-голямата популация на тихоокеански морж в света - 100 000 животни, и най-високата плътност на разпространение на полярни мечки.

Живот с полярни мечки

Остров Врангел няма постоянно население, но тук живеят 6 или 7 рейнджъри, които изпълняват различни задачи, като екологичен мониторинг на дивата природа, поддръжка на хижите и работа с научни групи, изследователи и туристически групи, които посещават острова.

Рейнджърите живеят в няколко хижи с прозорци, защитени от остри метални шипове, за да предотвратят атаките на полярни мечки. Електричеството се осигурява от дизелови генератори, но доставката на гориво не винаги е гарантирана.

Днес островът е един от най-малко посещаваните и най-ограничени природни резервати в света. За туристическите посещения се изисква специално разрешение от руските власти, което е доста труден процес.

Най-отдалечените места на планетатаПътуването до тях не е толкова лесно

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg