Алианц финансира сделката за ЕЛАРГ*

3272
Алианц финансира сделката за ЕЛАРГ*

Обслужващото дружество на ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя - Агроменидж е финансирало сделката по придобиването на 49.5% от капитала на фонда чрез инвестиционен кредит. Това каза за Profit.bg Веселин Данев, изп. директор на Агроменидж. Кредитиращата институция е Алианц Банк България.

Както вече е ясно дружеството придоби по време на редовната борсова сесия на 28 юни 29 560 880 акции на ЕЛАРГ срещу 20.1 млн. лева общо, или по 0.68 лв. за лот. Продавач на пакета е офшорната компания QVT Fund.

Справка в Търговския регистър показва, че е вписано решение за увеличение на капитала на Агроменидж от сегашните 50 на 75 хил. лева, като емисионната цена на новите 25 000 книжа е 35 лв. на лот. Новата емисия ще бъде записана от Индустриален холдинг България при цена от 875 000 лева.

Тук е редно да споменем, че пенсионните фондове на Алианц контролират общо 16.8% от капитала на ЕЛАРГ. От друга страна ЗУПФ Алианц България притежава 6.81% от капитала на индустриалния холдинг. Последната информация е към 31 март 2011 година. Същевременно изпълнителният директор на Индустриален холдинг България - Георги Момчилов, е член на НС на Алианц Банк България, а Снежана Христова, член на надзора в Индустриален холдинг Бългаия, е пък член на СД на ЗАД Алианц България Живот.

Записаното количество акции от Индустриален холдинг България отговаря на 33.33% от капитала на Агроменидж.

В Устава на Агроменидж пише, че решенията на Общото събрание се приемат с мнозинство повече от 75% от всички акции с право на глас, издадени от дружеството, освен ако не са предвидени случаи, за които е необходимо по-голямо мнозинство.

Акционерите с поне 1/3 от капитала на Агроменидж могат да предложат на ОСА избор на 1/3 от членовете на СД и съответно да ги освободят от длъжност. Останалите акционери на компанията следва да подкрепят направените предложения и за назначаване, и за освобождаване от длъжност на членове на СД. По устав в СД влизат трима членове.

Допреди влизането в акционерната структура на Агроменидж на Индустриален холдинг България, които ни информираха, че обясняват участието си там като портфейлна инвестиция, акционери на компанията с равно участие от по 25 000 акции са Веселин Божидаров Данев и Красен Георгиев Подгорски.

Веселин Данев отрече Агроменидж да са придобили и прехвърлените същия ден (28 юни) 5 000 облигации на ЕЛАРГ на стойност 10 млн. лева. Количеството представлява почти 70% от облигационната емисия на фонда.

Акциите на ЕЛАРГ поскъпнаха рязко тази седмица, като последните сделки се сключиха при цена от 0.755 лв. за лот.

* Актуализирана към 12.35 часа!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

knowitall
# 0
11:07 | 1 July 2011
Г-н Петришки, а попитах те ли Веселин Божидаров Данев дали има родствена връзка в Божидар Данев, член на надзорния съвет на Индустриален Холдинг България?
knowitall
# 1
11:07 | 1 July 2011
Редно е само да споменем ли Г-н Петришки, или направи да посочим груб конфликт на интереси при разпореждане с принудително събраните пари на осигурените лица. Поредния при това!
Family
# 2
10:07 | 1 July 2011
А пък Д. Желева, гл. изп. директор на ИХЛБЛ, е съпруга на Д. Желев - председател на УС на Ал. ББ
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg