БАКБ консолидира 7.4 млн. лв. загуба до март

1217
БАКБ консолидира 7.4 млн. лв. загуба до март

БАКБ реализира към 31 март 2011 г. нетна загуба от 7.4 млн. лв. главно в резултат на начисляването на провизии за обезценка на кредити, съчетано с намаляване на нетния лихвен доход и нетния доход от такси и комисионни, информират от финансовата институция.

По неодитирани данни за първите три месеца на тази година, банката регистрира оперативна печалба от 3.9 млн. лв. на консолидирана основа. Тя намалява на годишна база със 70% от 13.1 млн. лв. към 31 март 2010 година.

По данни на БАКБ нетният лихвен доход намалява с 56.1% или 8.9 млн. лв. от 15.8 млн. лв. година по-рано. Оперативните разходи се увеличават съответно със 176 хил. лв. главно заради ръста на разходите за амортизация. Значителна част от тези разходи са свързани с инвестиционните имоти на банката.

Начислените през първото тримесечие на тази година провизии за обезценка на кредити са в размер на 11.3 млн. лв., при 5.5 млн. лв. година по-рано.

От БАКБ информират, че кредитната активност остава слаба, като за първите два месеца на 2011 г. сумата на нетните кредити към корпоративни клиенти е без промяна, докато кредитите към граждани и домакинства намалява с 0.8% след начисляване на провизии.

Провизиите за обезценка за периода януари-февруари 2011 г. се увеличават с 11.4% спрямо същия период на миналата година, което според банката е показателно за продължаващи проблеми с качеството на банковите активи.

Ръководството на финансовата институция очаква, че ще са нужни още няколко тримесечия, докато позитивните развития, включително тези, свързани с индивидуалното потребление и инвестициите в дълготрайни активи, се настанят устойчиво в българската икономика и в частност в секторите на МСП и недвижими имоти.

„Междувременно натискът върху качеството на активите на банката може да продължи, но с подобряване на икономическата среда се очаква възстановяване на търсенето на нови кредити", смятат от банката.

Общо активите на БАКБ в края на отчетния период са 687.93 млн. лв. Пасивите съответни възлизат на 506.12 млн. лв.

Емитираният капитал на банката е 12.63 млн. лв., разпределени в същото количество ценни книжа. Общо БАКБ разполага със 181.81 млн. лв. капитал.

Акциите на банката не бяха търгувани на борсата днес. В петък те затвориха на 8 лв. за лот, което прави близо 101 млн. лв. пазарна капитализация.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg