Банковата ни система отчете 57 млн. лв. печалба през април

1381
Банковата ни система отчете 57 млн. лв. печалба през април

Данните за състоянието на банковата система към 30 април 2011 г. не сочат негативна промяна по отношение на финансовата устойчивост. Коефициентът на ликвидните активи запазва нивото си и е 23.70%. Ликвидната позиция на отделните кредитни институции остава адекватна. Динамиката в нивото на кредитния риск е в рамките на наблюдаваните от началото на годината стойности. Темповете на нарастване на разходите за обезценка и специфичните провизии за кредитен риск са сходни с регистрираните през януари. Това отчитат от БНБ по повод състоянието на банковата система у нас към април.

При преобладаващата част от банките оперативните приходи надвишават извършените разходи за дейността и разходите за обезценка. Към 30 април печалбата на системата е 214 млн. лв., или с 57 млн. лв. повече от края на март.

В рамките на месеца общата сума на активите остава в размер на 74.2 млрд. лв. Отчетено е намаление при паричните средства (с 334 млн. лв.) и при финансовите активи на разположение за продажба (с 392 млн. лв.). То е компенсирано от увеличението на кредитите и авансите (с 513 млн. лв.) и на останалите портфейли с ценни книжа (със 135 млн. лв.).


Брутните кредити (без тези за кредитни институции) бележат растеж от 228 млн. лв. (0.4%) изцяло под влияние на кредитната активност на малките и средните банки. Регистрираното през април увеличение на корпоративните кредити с 0.8% е най-голямото месечно нарастване от началото на годината, се казва в съобщението на Централната банка.

Не е настъпила промяна по отношение на кредитирането на населението - растежът на ипотечните кредити с 0.2% е съпроводен с поредното, макар и минимално намаление при потребителския сегмент (под 0.1%).

Привлечените средства намаляват със 128 млн. лв. Успоредно с намалението на ресурса от кредитни институции (основно нерезиденти) с 388 млн. лв. продължава нарастването при останалите източници на финансиране. Месечните темпове на растеж на средствата, привлечени от граждани и домакинства (0.5%) и институции, различни от кредитни (0.4%), са по-ниски спрямо отчетените през първите три месеца. В края на април делът на депозитите на населението в общата сума на привлечения ресурс е 45.6%. Спрямо март размерът на балансовия капитал се запазва и възлиза на 10.2 млрд. лева.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg