Богатите клиенти се върнаха в UBS

1255
Богатите клиенти се върнаха в UBS

Швейцарската банка UBS привлече през първото тримесечие на 2011 г. повече средства от заможни клиенти, от което и да било предходно тримесечие от края на 2007 до днес. Банката отчете и 1.81 млрд. франка (2.06 млрд. долара) чиста печалба. Това е с 18% по-малко, спрямо постигнатото година по-рано, но и над консенсусната прогноза на аналитиците на Bloomberg (1.69 млрд. франка).

Приходите се свиват със 7% до 8.34 млрд. франка. Причината за това са както по-малкото постъпления от пазарни операции, така и от комисионни по услуги.

Акциите на банката поскъпнаха по-рано днес с 6%, но не защото отчетените данни са над прогнозните, а защото банката възстановява позициите си сред заможните клиенти. UBS винаги са били сред световните лидери в този сегмент, но това претърпя промени около кризата.

Банката се оказа в тежко финансово положение - отписа ипотечни ценни книжа за над 50 млрд. долара, правителството на Швейцария се притече на помощ, а в САЩ финансовата институция трябваше да заплати 780 млн. долара, за да разреши проблема около обвиненията, че е помагала на американци да укриват данъци. Оттам предоставиха на щатските власти и данни за 4 000 клиента. Ефектът от случващото се не закъсня, като за девет поредни тримесечия до юни 2010 г. клиенти на UBS изтеглиха от банката 251.6 млрд. франка (292.6 млрд. долара).

Нетният приток на средства в подразделението за управление на благосъстоянието и на предоставяне на услуги на дребно достигна през изминалото тримесечие 16.7 млрд. франка (19 млрд. долара), което надвишава повече от два пъти прогнозата на аналитиците, до които се допитаха от Bloomberg. Нетният приток на средства в подразделението за частни банкови услуги достига 11.1 млрд. франка, след „изключително скромния" приток в предходното тримесечие, се казва в съобщение на UBS. Тези високи показатели бяха обяснени от генералният директор на UBS Освалд Грюбел с факта, че банката е успяла да си върне доверието на клиентите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg