ЕБВР отпусна 20 млн. евро заем за Райфайзен Лизинг България

1476
ЕБВР отпусна 20 млн. евро заем за Райфайзен Лизинг България

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска заем в размер на 20 млн. евро на Райфайзен Лизинг България, част от Групата Райфайзен Банк Интернешънъл, информираха от лизинговата компания. Средствата от заема са предназначени за финансиране на малки и средни предприятия в страната.

Със средствата от кредитната линия ще бъде предоставяно лизингово финансиране на местни компании за капиталови инвестиции с цел разширяване на бизнеса им, включващи закупуване на оборудване, лекотоварни автомобили, камиони и ремаркета, както и на леки автомобили за търговски цели.

Местният лизингов пазар бе засегнат значително от световната финансово-икономическа криза, което доведе до остър спад на обема на новоотпуснатото лизингово финансиране през последните няколко години.

Финансирането на малки и средни предприятия възлиза на повече от 40% от портфейла на лизинговата компания. Тя е партньор на ЕБВР от 2006 г. в рамките на програмата на ЕС и ЕБВР за финансиране на малки и средни предприятия. Сегашната кредитна линия е третата поред, която ЕБВР отпуска на Райфайзен Лизинг България, като с нея общият обем на финансирането, предоставено от ЕБВР на компанията, достигна 40 млн. евро.

От началото на дейността си в България ЕБВР е вложила над 2.4 млрд. евро в различни сектори на икономиката, като по този начин е допринесла за мобилизирането на допълнителни инвестиции от други източници на стойност от над 5 млрд. евро, се казва в съобщението.

Сн.: (отляво-надясно) Добромир Добрев, Управител на Райфайзен Лизинг, Даниел Берг, Директор на ЕБВР за България, Момчил Андреев, Председател на УС на Райфайзенбанк

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg