Експерт очаква ръст в кредитирането в следващите месеци

1426
Експерт очаква ръст в кредитирането в следващите месеци

През следващите месеци ще бъде отчетен ръст в кредитирането, прогнозира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит център".

В последните един-два месеца виждаме по-сериозно раздвижване и при потребителското и фирменото кредитиране, ипотечното кредитиране си формира ръстове.

Виждаме силната медийна реклама на всички видове кредити, най-активна по отношение на ипотечните кредити, тъй като те продължават да бъдат най-търсени, най-ниско рисков кредитен продукт на пазара.


Има доста активни промоции по отношение на предлагането на кредитни карти, така че има достатъчно ресурс и като цяло смятам, че през следващите месеци до края на годината ще отчетем ръст и на кредитирането, каза той.

Потребителят обаче не е изкушен да взема кредити както преди.

Част от потребителите, които устояха на кризата и смятат, че са излезли от нея и виждат в техните лични финансови потоци подобрение и добра перспектива, те теглят кредити - някои от тях, за да създават нови бизнеси, да разширяват съществуващите си бизнеси, физическите лица да купуват жилища най-често, но не са изкушени и няма тази лека истерия, която се създаде 2007 и 2008 в началото, когато достъпът до кредитиране беше много лесен, доходите ни бяха високи, растяха постоянно, цените на имотите растяха и знаем, какви обеми и ръстове правеше кредитирането.

Най-често търсените кредити за покупка на жилище са между 30 000 евро и 50 000 евро. Миналата година масово хората са искали кредит по-скоро между 20 000 евро и 40 000 евро.

Започват да се търсят малко по-хубави и по-големи жилища, потребителят не е активен само в ниския ценови сегмент на недвижимите имоти.

При кредитите за потребление средната сума, която търсят потребителите, е по-висока, защото в момента те се търсят най-вече или да се попълни липсваща сума по покупка на недвижим имот, или за някакъв по-сериозен ремонт на съществуващо жилище, ново обзавеждане. За това се теглят средно между 7 000 и 9 000 лева.

Когато кредитът е за допълване на сума за плащане на недвижим имот, тогава стига до 20 000-25 000 лева.

При бизнеса търсенето е повече в частта за оборотни средства, търсят се суми до 50 000-70 000 евро за малък и среден бизнес. При инвестиционните кредити запитванията са най-често в рамките между 100 000-150 000 евро, каза той.

Продължават да са популярни кредитите с фиксирана лихва. Някои финансови институции в момента предлагат и по-дълги фиксирани срокове от 5 години, има търсене на такива продукти, особено когато лихвата, която е фиксирана, е по-ниска, под 6.5 %.

Предимството на тези продукти остава, че за фиксирания период лихвата е значително по-ниска от текущите плаващи лихви и че за периода, който е избрал потребителят, му дава сигурност, че няма да има никакво оскъпяване на кредита и месечната вноска няма да се променя.

От началото на тази година видяхме малко намаление на лихвите, намаление в част от съпътстващите такси. Това ще раздвижва пазара - по-добрите условия по-добрите лихви и по-евтините кредити ще дават възможност на повече хора да се възползват от тази възможност, това ще води и ръстове в кредитирането през следващите месеци, смята Тошев.

В момента и бизнесът, и хората са доста предпазливи, внимателни при вземането на това решение, правят го доста по-отговорно и затова моите очаквания са, че кредитите, отпуснати през 2011 година ще са с изключително малък процент лоши кредити след време, каза Тихомир Тошев.

Източник: Фокус

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Путко Мафани
# 0
09:05 | 29 May 2011
Абе докога тоя "експерт" ще обикаля т.нар. медии и ще ръси акъл ? А стига вече бе нещастници !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg