Клиентите на ПИБ са най-активните картодържатели

1298
Клиентите на ПИБ са най-активните картодържатели

Удобството и сигурността на плащанията с банкови карти, нарастващият брой на търговски обекти, които ги приемат и навлизането на новите технологии като картите с чип, са част от предпоставките клиентите на Първа инвестиционна банка (Fibank) да бъдат най-активните потребители на картови продукти в страната.

На приключилата неотдавна национална кампания, организирана от VISA България, Fibank награди рекорден за България брой свои картодържатели - 81, като един от тях спечели голямата награда - пътуване до Лондон, се казва в официално съобщение на банката.


През 2011 г. Fibank вече е на първо място в страната по обем на плащанията с дебитни и кредитни карти по информация от картовите организации. „Причината за това е в последователно провежданата от банката през годините политика на стимулираме на разплащанията с дебитни и кредитни карти в търговските обекти.

Огромно е и значението на активността на банката в организиране на оригинални и атрактивни кампании с национално покритие, подкрепено от картовите организации VISA и MasterCard. Навлизането на новите технологии като безконтактните плащания, програмата YES, както и все по-масовото навлизане на ПОС терминалите в търговските обекти са също фактори, които определят тази тенденция", сподели Никола Бакалов, директор „Картови разплащания" в Първа инвестиционна банка.

Потреблението на дебитните и кредитните карти за последните 3 години - от 2008 г. до средата на 2011 г. - бележи съществена промяна. Клиентите оцениха удобството на електронните разплащания и все по-често започнаха да прибягват до своите карти при пазаруване. Плащанията с кредитни карти отбелязаха най-голям ръст - през първото полугодиние на 2011 г. техният брой достигна 11 плащания на карта, което е увеличение с почти 100% спрямо същия период на 2008 г.

Картодържателите постепенно ограничиха тегленията на средства от кредитните си карти на банкомат - спадът за последните три години е в размер на 38%.

Притежателите на дебитни карти също промениха поведението си: с 91% се увеличиха сумите, за които се извършват плащания с дебитни карти на Fibank. Средната сума при тегленията в брой от банкомат също са нараснали от 116 лв. през 2008 до 140 лв. през 2011 г.

„Тези тенденции са логични и следват нашата стабилна и последователна политика да развиваме и стимулираме плащанията на ПОС и да превърнем картовите плащания в истински заместител на плащането в брой", сподели още Никола Бакалов.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg