Кр. Павлов: Пикът на лошите кредити няма да е рисков

1752
Кр. Павлов: Пикът на лошите кредити няма да е рисков

Пикът на лошите и преструктурирани кредити у нас няма да е на рисково равнище за банковата ни система. Това прогнозира главният анализатор на УниКредит Булбанк - Кристофор Павлов, един от участниците в банковия панел на IX-ия международен финансов форум БИП, преминал под надслов „Банките - фактор за възстановяване на българската икономика".

Според него скоростта на нарастване на така наречените лоши и преструктурирани кредити се забавя и този процес се води от кредита за домакинствата и най-вече от потребителските кредити. Просрочените над 90 дни кредити през четвърто тримесечие на 2010 г. достигат 11.9%.

„Ако скоростта, с която лошите и преструктурирани потребителски кредити - наблюдавана през последните няколко месеца, се екстраполира, те ще достигнат най-високата си точка, като дял от общо потребителски кредити, само след няколко месеца. Ипотечните кредити, както и тези за корпоративния сектор, следват същия тренд, но с известно забавяне," каза в анализа си експертът. При ипотеките това може да се случи до края на годината, докато най-бавен е процесът при корпоративните кредити, където пикът се очаква или в края на тази, или началото на 2012 година.

„Ако се сумира всичко, то пикът при лошите и преструктурирани кредити като цяло може да настъпи в края на 2011-та или началото на следващата година", прогнозира Кристофор Павлов.

По линия на новоотпуснатите кредити, той коментира, че след краткия период на стабилизиране в средата на 2010 г., новоотпуснатите кредити започнаха да нарастват на годишна база. В момента процесът на нормализиране на ръста на кредитите за домакинствата протича с приблизително два пъти по-бързи темпове, отколкото този на корпоративния кредит. Според предоставените от него данни новоотпуснатите кредити за домакинства в началото на 2011 г. са около 20% повече спрямо година по-рано, докато тези за корпорациите са около 10% повече.

Процесът на нормализиране на ръста на кредита за домакинствата е воден от потребителските кредити, докато новоотпуснатите ипотечни и овърдрафт кредити изостават, обясни Кристофор Павлов. При новите корпоративни кредити движещи са овърдрафта и краткосрочните кредити.

Според експерта натискът върху българските банки да редуцират външната си задлъжнялост е приключил.

Нетните чуждестранни пасиви на консолидирано ниво през февруари намаляват до 7% от ообщо пасивите на банките, след като достигнаха най-високата си стойност от 17% в началото на глобалната финансова криза, сочат данните на Павлов. В резултат нетните външни пасиви на банките днес са на нивата от края на 2007 година.

Според прогнозата на УниКредит Булбанк банковата ни система ще се върне към ръст на печалбата през 2011 година, след две години понижения, когато се очаква да достигне 681 млн. лв. (+18.3% на годишна база). Прогнозата за нетната печалба към 2015 г. е за 1.45 млрд. лева, като нивото от 2007 г. се очаква да бъде преодоляно още през 2013-та.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...