Не вярваме на банките, не взимаме кредити тази година

1713
Не вярваме на банките, не взимаме кредити тази година

Проучване, направено от банковия сайт Banknews.bg сочи, че българите нямат доверие на банките.

Общо 19.8% от участвалите в анкета на сайта отговарят на въпроса „Бихте ли изтеглили кредит през тази година?" негативно, именно защото нямат доверие на родните финансови институции. Това е и отговорът, набрал най-много гласове.

Като цяло хората, които отговарят, че не биха изтеглили кредит през настоящата година, съставляват 81.3% от общо гласувалите в анкетата на сайта.

Втората най-често посочвана причини за това защо хората не биха изтеглили кредит през настоящата година е несигурността на бъдещите доходи в условията на спад на икономиката и все още възстановяване от световната криза. Тази причина е била посочена, като основание от 15.9% от анкетираните.

Като следваща причина за нежелание за теглене на кредит е посочено високото ниво на лихвите, според 15.1% от анкетираните.

Неяснотата относно това дали най-лошото от кризата е преминало и колко ще продължи тя е следваща в списъка сред негативните причини защо няма да се тегли кредит, като този отговор е посочен от 11% от анкетираните.

9.9% от хората заявяват, че доходът им не е достатъчен, за да покриват вноски по кредит и поради тази причини не биха прибегнали до такъв през тази година.

Поради други причини, различни от посочените, не биха изтеглили кредит 9.6% от участвалите 364 души в анкетата, осъществена на сайта на Banknews.bg в периода между 15 юни и 16 юли.

Общо 16.2% от анкетираните дават положителен отговор на въпроса биха ли изтеглили кредит тази година.

Най-много от тях - 6% от участвалите в анкетата, твърдят че биха направили това поради други различни от посочените в анкетата причини.

На следващо място се нареждат отговорелите, че биха изтеглили кредит тази година, защото нямат възможност да си покриват разходите - 4.9% от участниците.

3% смятат, че цените на дълготрайните активи са ниски и затова биха теглили кредит, а според 2.2% лихвите са изгодни и това би ги мотивирало да вземат подобно решение.

2.5% от анкетираните не могат да преценят дали биха изтеглили кредит.

Източник: Banknews.bg

Четете Profit.bg и във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
20:07 | 19 July 2010
Доверието в банките ще се увеличи значително, ако клиентите им имат възможност да определят едностранно условията по договорите си с тях. Тогава бих поверил по-значителна част от парите и финансовите си активи на тези институции, на които се увеличава дела на лошите кредити според Л. Хампарцумян. Поздрави за екипа на Профит.бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg