Не вярвате на банките? Ето какви са алтернативите

3492
Не вярвате на банките? Ето какви са алтернативите

Банковите депозити се приемат като сигурна форма на спестявания, предвид че депозитите до 100 000 евро у нас са гарантирани.

И все пак, заради трудностите пред банковата система в Европа, много хора не разчитат на тази гаранция и търсят други форми на спестявания, към които да насочат своите средства.

Проблеми могат да срещнат и хората, които имат значително по-големи от гарантираните спестявания.

А ето и кои са другите форми на спестявания, които могат да са алтернатива на банковите депозити, според изданието Investopedia.com.

1. Благородни метали.

При един апокалиптичен сценарий, в който финансовите пазари спират да функционират, държането на физически запаси от благородни метали, като злато или сребро, най-вероятно няма да е лошо решение.

Разбира се, връщането към бартерната система на разплащане едва ли изглежда дори теоретично възможно, но при задълбочаване на кризата най-вероятно търсенето на този род метали ще се повиши, както и цените им. Трябва да се има предвид, че физическото съхраняване на тези метали е изключително скъпо.

2. Държавни облигации

Щатските държавни облигации все още присъстват в учебниците по финанси като пример за безрисков актив. Това обаче се знае от всички инвеститори, че търсенето на спокойствие отведе лихвите по 10-годишните държавни облигации до 1.5%, което е едно от най-ниските доходности по този инструмент в историята. Подобна е ситуацията и при немските облигации, където реалните лихви вече клонят към отрицателни стойности.

3. Предмети на изкуството

За хора с вкус към луксозните стоки и предметите на изкуството, съчетанието на полезното с приятното е възможно в усилията им да предпазят спестяванията си. Придобиване на такива стоки, освен със запазване на стойността на техните средства, е свързано и с удоволствието да се наслаждават на тези предмети дълго време.

Разбира се, тук инвеститорите трябва да са много внимателни и правилно да подбират, защото някои луксозни стоки, освен че са трудно продаваеми, се характеризират и като губещи стойността си бързо, ако са ползвани.

4. Земеделска земя и имоти

Инвестициите в недвижими имоти са изключително популярни у нас. Тези реални активи имат склонност добре да предпазват от инфлация, като в същото време носят доход под формата на наеми и рента. Като всеки актив обаче и тук трябва много добре да се прецени какви са рисковете от по-нататъшното му обезценяване и подходяща ли е цената, съобразена с очакванията от този актив доход.

5. Под матраците

Въпреки че това е нарицателно за не особено добре обмислено държане на спестяванията, предвид на всички рискове и неефективност на капитала, то остава една алтернатива. Естествено, не в буквален смисъл. Можете да държите част от спестяванията си в сейфове, въпреки че отново е относително скъпо и не особено ефективно. Това е вариант за най-големите песимисти, очакващи, меко казано, „края на съвременния начин на живот“.

6. В бизнес

Инвестирането на спестяванията в бизнес също е не лоша алтернатива. Тя обаче изисква по-задълбочени и специфични познания, защото в противен случай съществува риск от сериозни загуби на капитал и дори фалит. При добро осъществяване обаче бизнесът ще генерира доход и възвращаемост.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Vikas
# 0
00:10 | 4 October 2012
Great post with lots of imrptonat stuff.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg