НГФ увеличи двойно капацитета за гаранции

1622
НГФ увеличи двойно капацитета за гаранции

Съветът на директорите на Националния гаранционен фонд (НГФ) е взел решение да увеличи двойно през 2011 г. общия капацитет за гаранции на фонда от 80 млн. лв. на 160 млн. лв. По този начин дъщерното дружество на Българска банка за развитие ще може да гарантира кредити за 320 млн. лв., информират от фонда.

Оттам допълват, че през последната седмица са подписани споразумения за издаване на гаранции със Сосиете Женерал Експресбанк, МКБ Юнионбанк, Алианц Банк, Райфайзенбанк и Първа инвестиционна банка. Очаква се до края на март споразумения да бъдат подписани с УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Банка Пиреос, СИБАНК и Интернешънъл Асет Банк .

В съобщението се сочи още, че НГФ е разширил и доразработил продуктовата си гама, като увеличи сумите и сроковете по гаранциите. Така тези по инвестиционни кредити за стартиращи предприятия и предприятия с история над 1 година се увеличава от 10 на 15 години.

При програмата за подкрепа на достъпа до оборотни средства е увеличен размерът на гаранцията от 250 хил. лв. на 300 хил. лв. Размерът на гаранциите по оборотни кредити за експортни сделки на предприятия с годишен оборот над 2 млн. лв. е увеличен от 250 000 лв. на 500 000 лв.

Националният гаранционен фонд подкрепи през 2010 г. кредити, отпуснати на български малки и средни предприятия за над 130 млн. лв. Планът на фонда за 2011 година, който е съгласуван с банките-партньори, е да бъдат издадени нови гаранции за минимум 80 млн. лв. по кредити за 160 млн. лв.

Сн.: Светлин Статков, член на СД и изпълнителен директор на НГФ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg