Пазарът на бизнес кредитирането се оживи

1053
Пазарът на бизнес кредитирането се оживи

Всеки четвърти (25%), кандидатствал за бизнес кредит през първите 4 месеца на 2010 г., е получил одобрение за финансиране.

Броят нараства в сравнение със същия период на 2009 г. (януари-април), когато всеки шести (17%) от подалите искане е имал положителен отговор. Това показват наблюденията на кредитиращото дружество Кредитекс. Данните потвърждават прогнозата на компанията отпреди 3 месеца, че пазарът на бизнес кредити ще се раздвижи през 2010 г.

Търсещите фирмен заем се оценяват и преди, и по време на кризата, според 4 основни критерия.

На първо място се гледат възможностите да се изплаща кредитът с реалните постъпления от дейността на едно МСП.

На второ - желанието на фирмата да сподели риска с кредитора чрез самоучастие или залог на ценни активи, като основно жилище, или производствена база.

Третият и четвърти критерии са ясно определената цел, за която ще се използва заемът и добрата кредитна история на фирмата.

Нов критерий при анализа на потенциалните кредитополучатели през 2010 г. е как фирмата се справя в условията на криза. Този анализ дава допълнителна информация за рисковия профил и гъвкавостта на една компания, за това може ли тя да се настройва успешно спрямо променящия се пазар.

От Кредитекс продължават да отчитат допускането на едни и същи грешки при кандидатстването за кредит. По време на криза, когато финансирането е по-труден процес, все още има фирми, които: не знаят за какво точно са им необходими средствата; надценяват обезпечението (собствениците са склонни да мислят, че техният имот е „най-ценният" и трудно приемат, че оценката се определя от пазара); спестяват или укриват информация (когато кредиторът е наясно с всички аспекти на бизнеса и финансовото състояние на една фирма, е по-вероятно да отпусне бързо искания заем).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Кристиан
# 0
11:05 | 13 May 2010
Колко в парично изражение се е увеличил, пишете увеличения в проценти , скоето се манипулира ама много? Всички знаем едно--положението е трагично и стига лъжи , в банките е кочина, кочина,, ама адска кочина,, имаме нови кредитни милионери........
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg