ПроКредит Банк секюритизира кредитния си портфейл

1180
ПроКредит Банк секюритизира кредитния си портфейл

ПроКредит Банк възобнови секюритизирането на кредити. Банката подписа на 31 май промените по сегашната сделка за секюритизиране на активи с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и германската Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW), съобщиха от българската финансова институция.

Секюритизацията е сделка, при която активи, в случая част от кредитен портфейл, се обединяват в продаваеми на финансовите пазари ценни книжа. Те се търгуват на международния пазар на ценни книжа с цел дългосрочно финансиране и притежават собствен кредитен рейтинг.

Първоначалната сделка за продажба на кредити бе сключена на 13 април 2006 година, при която ПроКредит Банк (България) АД секюритизира част от евровия си кредитен портфейл. Първоначалният секюритизиран портфейл възлизаше на около 48 милиона, като в последствие обемът на секюритизацията бе увеличен на 165 млн. евро.

Средствата, акумулирани от секюритизацията, бяха използвани от банката за финансиране на кредитните й операции, насочени към малките и средните предприятия в страната.

Първоначалната сделка бе структурирана и изпълнена за по-малко от четири месеца.

Променените условия по сделката предвиждат в рамките на 18 месеца банката да усвои допълнително около 26 млн. евро, с които секюритизираният портфейл да нарасне до 85 милиона евро. След този период, погасените кредити могат да бъдат заменяни с нови и така този размер да бъде поддържан.

Съгласно новия договор, ЕИФ напълно гарантира финансирането, предоставено от KfW, докато ПроКредит Холдинг продължава да носи част от риска по сделката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кукндрел
# 0
14:06 | 25 June 2011
историята верно се повтаря
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg