Ситуацията в световния банков сектор се влошава

2045
Ситуацията в световния банков сектор се влошава

Ситуацията в световния банков сектор се влошава: банките от еврозоната изпитват все по-големи проблеми с финансирането, европейските проблеми могат да се прехвърлят към американските банки, предупреждава Fitch, британската банкова система и икономика е на ръба на втора кредитна криза, предупреждава Банката на Англия.

През банките от еврозоната остават все по-малко канали за финансиране, като основният им източник на средства е Европейската централна банка, но и това кредитиране среща проблеми, пише днесThe Wall Street Journal. В края на октомври, по данни на централните банки от еврозоната, страните от региона са взели от ЕЦБ близо 600 млрд. евро (в началото на годината 495 млрд. евро), като сред големите кредитополучатели са банки от Франция и Италия, като по данни към края на септември заемите на всяка от тази група надхвърлят 100 млрд. евро.

ЕЦБ кредитира под залог на активи, като облигации на европейските правителства и други облигации, обезпечени с активи. За да разшири обхвата на книжата, под които може да финансира, Централната банка отмени по-рано изискването книжата да са с инвестиционен рейтинг, като дори вземат като гаранции ДЦК на Гърция, Ирландия и Португалия. Но нуждата на някои банки от финансиране през ЕЦБ е толкова голяма, че на тях не им достигат обезпечения, пише WSJ, като се позовава на банкери и аналитици, запознати със ситуацията в сектора.

Поради това вече месеци наред банките участват активно във формирането на т. нар. суапова ликвидност: обединение на неликвидни активи, като корпоративни кредити със спекулативен рейтинг или кредити за инфраструктурни проекти, в пулове, които предлагат на инвестиционни банки и застрахователни компании с отстъпка. Те на свой ред начисляват комисионна и предоставят на банките ликвидни активи, например ДЦК, които могат да се използват за заеми от ЕЦБ.

Към подобни суапове прибягват редица френски и италиански банки, както и френско-белгийската Dexia. „Това е начин да превърнеш неликвидни активи в ликвидни“, каза за изданието генералният мениджър на Dexia, който за няколко месеца е сключил подобни сделки за милиарди евро. Това обаче не помогна на Dexia, която се оказа на ръба на фалита, компанията бе принудена да продава активи и да прибегне за правителствена помощ.

Управлението на финансовите услуги на Великобритания предупреди още в юли, че суаповата ликвидност може да „създаде скоростен механизъм, който може да усили системния риск в целия финансов сектор“. Тенденцията се ускорява напоследък. Представителите на Централната банка на Великобритания се срещнаха през октомври с риск мениджъри на най-големите световни банки: според хора, запознати с хода на разговора, когато се повдигнал въпроса за суаповата ликвидност, няколко банкера, включително теоп мениджъра на UBS, изразиха същото безпокойство като регулатора.

Банкерите настояват ЕЦБ да разшири достъпа до своите средства. „Ще помоля ЕЦБ от името на малките банки в Италия да разширят достъпа до нейната ликвидност, да разширят списъка на активите, които служат за обезпечения“, заяви в сряда Фредерико Гицони, главен мениджър на UniCredit.

Ще се заразят ли САЩ?
Ако европейската дългова криза се задълбочи и разпространи извън петте периферни страни (Гърция, Ирландия, Испания, Италия и Португалия), то от това ще пострадат и банките в САЩ, предупреди вчера рейтинговата агенция Fitch.

Рисковете на американските банки, свързани с дълговете на най-големите европейски банки и правителства от петте периферни държави, са по-малки от свързаните с дълговете на най-големите държави на Стария континент, признават от Fitch. „Но ако дълговата криза в еврозоната не бъде разрешен в приемливи срокове и по правилния начин, кредитоспособността на американския банков сектор ще се влоши“, смятат експертите на агенцията. Публикацията на доклада потопи моментално щатския фондов пазар: индексът S&P 500 падна с 1.7%, а индексът на 24-те банки KBW Bank се понижи с 1.9%.

По данни на Fitch към 30 септември, свързаните с петте периферни страни рискове за шестте най-големи щатски банки - JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs и Morgan Stanley, се оценява на 50 млрд. долара. Рисковете около Франция (без отчитане на Wells Fargo) е 188 млрд. долара, прибавяйки 114 млрд. долара от банките в страната, свързаните с Великобритания и нейните банки цифрата е 225 млрд. и 51 млрд. долара съответно. Но политиката по разкриване на инвестиции от банките в САЩ усложнява оценката на риска, сочат от Fitch, защото самите кредитори не дават разбивка по инструменти и изключват много от тях.

Втората вълна е вече на път

Европейската криза лиши вече британските банки от достъп до финансиране, което им е необходимо, за да увеличат кредитирането на икономиката, заяви председателят на Банката на Англия Марвин Кинг. Поради това домакинствата, компаниите и банките се изправиха пред лицето на необичайна неопределеност, заплашваща с рецесия. Ситуацията ще се задържи и през идните тримесечия и никой не може да каже, какъв ще е изходът, каза Кинг. „Кой знае какво ще се случи утре, да не говорим пък за следващия месец?“

По информация на Банката на Англия, размерът на привлеченото от британските банки финансиране за трите месеца до септември е паднал до най-ниското си ниво от септември 2008 година, когато рухна Lehman Brothers. Банката на Англия, по думите на Кинг, обсъжда няколко варианта за действие в случай, че ситуацията с ликвидността не се подобри, дори планиране на мерки при една пълномащабна кредитна криза.

Да се предотврати такава криза е възможно, само ако еврозоната открие решение за изход от дълговите проблеми, смята Кинг. „Публичните пазари са затворени на практика от август, което донякъде се обяснява с притесненията за това, което ще се случи в еврозоната. Нямаме никаква идея как може да приключи всичко това“, призна той.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...