Стрес тестовете са надзорни, а не политически инструменти

1173
Стрес тестовете са надзорни, а не политически инструменти

Провежданите в момента стрес тестове в Европа са едно упражнение на политиците, които се правят на надзор. Стрес тестовете са един регулаторен инструмент, а не политически. Именно и като надзорен инструмент те се използват и от централната ни банка от години. Така Румен Симеонов, подуправител на БНБ с ресор „Банков надзор", отговори на въпрос дали БНБ предвижда стрес тестове и за българските банки. Питането бе зададено в банковия панел на провелия се в София международен форум БИП. Поводът за въпроса бяха намалените кредитни рейтинги на гръцки банки, както и финансовите затруднения в Ирландия.

Според него страната ни излиза от кризата бавно и мъчително и е очевидно, че това не ни задоволява. Като положителни сигнали той даде пример с подобряването на износа ни, но на обратния полюс са все още слабото вътрешно потребление, ръстът на безработицата и забавянето на номиналния растеж на възнагражденията.

В краткия си преглед за събитията през 2010 година, Румен Сименов припомни и това, че фирмите намалиха инвестиционните си разходи и използваха натрупаните си резерви за разплащания, а депозитите на бизнеса и фирмите намаляха за покриване на ликвидните им задължения.

В резултат и ръстът на кредитирането се забави, главно заради свитото търсене на заемен ресурс както от страна на бизнеса, така и от домакинствата.

„Виждаме известно възстановяване на икономиката, но едва ли скоро ще видим такива резултати като от края на 2008 година," посочи Симеонов.

Натрупаната в системата ликвидност, според банкера, позволява по-лесно отпускане на кредит от банките, но същевременно влошава и тяхната доходност, наред с разходите за обезценки и провизии.

Банкерът не пропусна възможността да изтъкне, че България бе една от малкото европейски държави, която не допусна фалит на кредитна институция и не използва обществен ресурс в подкрепа на банковия и финансов сектор. Общо в Европа обаче в тази посока са разходени над 4 трлн. евро, посочи Румен Симеонов.

„Нямахме изтегляне на ликвидност от банките по време на кризата, а обратно", каза той, като допълни, че свитото финансиране от страна на банките майки, бе частично покрито от привличането на ресурс от пазара.

„Банковата ни система остана със запазени капиталови позиции, благодарение на натрупаните преди кризата буфери," изтъкна още Симеонов. „Банковата ни система е позиционирана добре и съхрани потенциала си за растеж".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg