УниКредит финансира приоритетно по JEREMIE промишлени фирми

2004
УниКредит финансира приоритетно по JEREMIE промишлени фирми

Кредити в размер до 1 млн. евро при облекчени условия ще могат да усвояват българските фирми от УниКредит Булбанк, която е една от петте български банкови институции, подписали по-рано този месец гаранционно споразумение по линия на инициативата JEREMIE (Обединени европейски ресурси за подкрепа на малки и средни предприятия), информират от банката.

В отговор на въпроса на Profit.bg какво се разбира под облекчени условия, от УниКредит ни отговориха, че конкретни параметри по финансирането не е възможно да дадат, защото те ще зависят конкретно от всеки един проект, но увериха, че в условията са залегнали по-малки обезпечения (до наполовина по-ниски, спрямо стандартните), както и по-изгодни лихви като цяло.

Финансовият инструментът се ръководи в България в рамките на ОП „Конкурентоспособност" от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Програмата ще даде достъп до финансиране от общо близо 400 млн. евро в подкрепа на български фирми.

Кредитите по програма JEREMIE са предназначени за инвестиционни и оборотни нужди, като те са с падеж между 12 и 72 месеца. Освен това компаниите ще бъдат освободени от гаранционна такса, тъй като гаранциите ще се покриват от JEREMIE.

Кредити при облекчени условия ще се отпускат с приоритет на компании от промишленото производство, както и занимаващи се с иновации и телекомуникации.

От предвидените средства по програмата обаче няма да могат да се възползват фирми от следните сектори - селско стопанство, аквакултури, дейности, свързани с износа, товарни превози, недвижими имоти и въгледобивния сектор, уточняват от УниКредит.

Да припомним, че другите четири банки са СИБАНК, ПроКредит Банк, Райфайзенбанк (България) и Обединена българска банка.

Вижте още:

Още това тримесечие ще има осигурени над 800 млн. лв. за МСП - Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма

Гаранционният фонд е много важен за българския бизнес

Българскиият малък и среден бизнес вече има достъп до по-лесно финансиране

The EIF signs 5 guarantee agreements with CIBANK, ProCredit Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bulbank and United Bulgarian Bank under the JEREMIE initiative - Richard Pelly, EIF Chief Executive

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...