От UBS предричат възстановяване на IPO пазара през 2009 г.

622
От UBS предричат възстановяване на IPO пазара през 2009 г.

Възстановяването на IPO пазара може да стане едва след като последиците от кредитната криза се превъзмогнат и финансовите пазари се стабилизират, а това няма да се случи тази година, казва в интервю за Ройтерс Мери Ан Деинан, директор в американското звено на UBS Investment Bank, казва в интервю за Ройтерс

Кредитната криза и волатилността на капиталовите пазари карат хедж фондовете да ограничават задлъжнялостта си и намаляват желанието на фирмите за дебютиране като публични компании.

Едно от условията за успеха на IPO-тата, според нея, е стабилност на хедж фонд индустрията.

По принцип частните компании правят около 40% от IPO-тата в САЩ. Досега през 2008 г обаче на тях се падат едва 8% от сделките (в доларово изражение).

Кредитната криза направи по-трудно вземането на заеми за по-малките компании. В резултат, те инвестират по-малко и много от тях се страхуват, че няма да бъдат оценени правилно, ако решат да станат публични точно в този момент. Една от причините за последното е, че в момента инвеститорите предпочитат да влагат парите си в по-големи и според тях по-сигурни компании.

Според Деинан обаче пазарът ще набере сила отново в първата половина на 2009 г.

В САЩ компаниите, които първи ще се съвземат, ще бъдат тези от индустрията на здравеопазването, тъй като този сектор е сравнително слабо обвързан с икономическата ситуация и не зависи толкова от цените на стоките и горивата.

Тя предрича и интерес за публичните предлагания на компании от инженерния и строителен сектор, тъй като в САЩ и Китай усилено се строят и ремонтират пътища и мостове.

Деинан уточнява, че възстановяването ще започне през първата половина на 2009 г., но ще бъде процес, който ще продължи по-дълго време. „Едно-две успешни IPO-та няма да бъдат достатъчни, процесът ще бъде по-дълъг“, посочва Деинан.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...