Отбелязваме Световния ден на сърцето

1497
Отбелязваме Световния ден на сърцето

 

29 септември е Световният ден на сърцето и у нас ще бъде отбелязан с безплатни кардиологични прегледи и консултации в почти цялата страна, съобщиха от МЗ.

Регионалните здравни инспекции, съвместно с университетски, областни и общински лечебни заведения организират редица кампании по места – раздаване на информационни материали, разпространение на видеоклипове и организиране на беседи за сърдечно-съдовите заболявания. В някои от областните градове отбелязването на Световния ден на сърцето започна още в началото на седмицата. Целта на кампаниите е да се акцентира върху превенцията на сърдечно-съдовите заболявания като се запознае обществото с рисковите фактори, водещи до тези болести, както и със значението на здравословния начин на живот, съобщава БГНЕС.

Тази година Световната кардиологична асоциация отбелязва 29 септември под мотото: "Един свят - един дом - едно сърце". Акцентът на проявите се поставя върху предпазването на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи от мъжете в напреднала възраст.

Един свят, защото сърдечните заболявания не се съобразяват с расата, цвета на кожата или пола. Един дом, защото именно домът е мястото, което предоставя отлична среда за ограничаване на вредните навици, водещи до сърдечно-съдови заболявания.

Статистиката показва, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените – всеки трети смъртен случай на жена се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ.

Застрашени от сърдечни заболявания са и децата. При тях рискове съществуват както преди раждането, така и през годините, когато детето израства. Тези рискови фактори са свързани с неправилното хранене, липсата на физическа активност, а също така пролята на неблагоприятната среда, причинена от тютюнопушене, например. Освен това, децата могат да страдат и психически, ако някой от родителите им е болен или почине от сърдечно-съдово заболяване. Ежедневието на модерния човек също крие своите рискове от най-ранна възраст – такива са леснодостъпните, но вредни храни, увлечението по компютърните занимания и др.

В рамките на Световния ден на сърцето, отбелязван в цял свят, усилията на институции, здравни работници, неправителствени организации са насочени към активно информиране на хората за опасностите и начините за превенция на сърдечните заболявания. Всяка година те причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). Ако този ръст се запази, прогнозите са сочат, че след 20 години броят на починалите от ССЗ ще достигне 23 милиона души годишно.

Тези цифри могат да бъдат драстично намалени с няколко прости правила, които всеки трябва да предприеме в семейната среда: налагане на здравословно меню; повишаване на физическата активност; спиране на тютюнопушенето.

В Световния ден на сърцето болница "Пирогов" разкрива 2 допълнителни кабинета за безплатни кардиологични прегледи, поради голям наплив на пациенти. Университетската болница откри кабинет за безплатни прегледи по повод Световния ден на сърцето (29. 09.). В него в рамките не на един, а на два дни, без направление и предварително записване всеки желаещ може да се консултира със специалист. Кардиолозите от "Н.И. Пирогов" ще преглеждат пациентите в трите кабинета между 8 и 14 часа.

Националната кардиологична болница обявява "Ден на свободен достъп" по случай Световния ден на сърцето. На 29 септември от 8 до 16 часа, медицинските специалисти от болничното заведение ще извършват безплатни прегледи на пациенти от цялата страна само след предварително записване на тел. (02) 9211 211.

На 29 септември от 10.00 ч. пред сградата на МЗ ще бъдат разположени пунктове за безплатни кардиологични прегледи за гражданите на столицата. Инициативата е по повод на Световния ден на сърцето, който през тази година преминава под мотото: "Един свят-един дом-едно сърце". Партньори са столични кардиологични болници и Дружеството на кардиолозите в България.

Официалното отбелязване на Световния ден на сърцето ще бъде открито от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова.

Профилактичните прегледи в двата пункта пред министерството ще се извършват от екипи на Националната кардиологична болница и Специализираната болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания "Света Екатерина". Прегледите включват измерване на кръвно налягане и изследване с кардиограф. Специалистите ще предоставят и консултации за това как да избегнем сърдечно-съдовите заболявания и при какви индикации следва да потърсим лекарска помощ.

Всеки преминал през профилактичен преглед ще получи по една ябълка като символ на здравословния начин на живот. На видеостена ще бъдат излъчвани видеоклипове за рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови заболявания, а на информационен щанд гражданите ще могат да получат печатни материали.

Мотото, под което преминава тазгодишния Световен ден на сърцето - "Един свят-един дом- едно сърце", е фокусирано върху превенцията на жените и децата. Статистиката показва, че сърдечно-съдовите заболявания са причинител за всеки трети смъртен случай при жените. Това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от сърдечно-съдови заболявания. Застрашени са и децата, които също живеят в рискова среда, предразполагаща към такива заболявания.

Във връзка със световната инициатива, Министерство на здравеопазването, съвместно с болнични заведения в цялата страна, организира безплатни кардиологични прегледи и консултации в цялата страна. Провеждат се и информационни кампании във всички области с цел запознаване на гражданите с възможните рискове. Кампаниите се организират от РЗИ, университетските и областните лечебни заведения. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg