Откриха съкровища в изгубена келтска столица

1994
Откриха съкровища в изгубена келтска столица

© Pixabay

Крепост от бронзовата епоха във Франция може да е изгубена келтска столица, твърдят археолози, след като откриват в нея различни съкровища, сред които бижута, оръжия и части от колесници.

Мястото на разкопките е близо до Ганат, във френския департамент Алие, на около 130 км северозападно от Лион, където работят експерти от университета в Тулуза - Jean Jaures.

Разкопките разкриват голямо укрепено селище, което е имало двоен ред укрепления и високи шест метра каменни стени.


Археолозите разкриват стотици предмети, за които се смята, че са погребани около 800 г. пр. н. е. като част от религиозен ритуал. Такова изобилие е рядкост за френските крепости, разказва The Daily Mail.

Всъщност, това представлява едно от най-богатите находища на метали от бронзовата епоха, откривани някога в Европа, казват експерти.

Разкопките също така представляват нещо като победа на археолозите над иманярите, които започват да грабят ценности от обекта още през 2017 г.

По времето на разцвета на крепостта Ганат, районът Алие е със значително икономическо влияние поради плавателната река Сул и местните калаени находища за производство на бронз.

Съкровището, намерено на мястото на креостта, е разпръснато на пет различни места, едното от които вече е нападнато иманяри, обяснява ръководителят на екипа и археолог Пиер-Ив Милсен.

Златният град на траките, изкопан случайно от лозарТова е поредната невероятна история за откриването на едно от най-големите чудеса на България

„Ние се намесихме, защото имаше грабежи от хора, оборудвани с металотърсачи, които след това препродават плячката си в интернет, където съществува цял паралелен пазар“, обяснява той.

„Разкопките не са завършени, но вече имаме около 800 находки, повечето от които са непокътнати. Това е и първият път, в който откриваме четири непокътнати съкровища. Обикновено нелегалните детектори ги откриват и не иманярите не обръщат внимание на подреждането на обектите, което е катастрофално."

Археолозите смятат, че съкровищата, три от които са открити във вази, може да са поднесени като дар на боговете. „Декорациите и символите на бронзовите предмети се отнасят за култ към слънцето, което по онова време е било много важно божество, както в Египет“, казва д -р Милсен.

В средата на всяко находище има слой от остри предмети, сред които ножове, копия, мечове и сърпове. Въз основа на техните размери, изследователите смятат, че бижутата най-вероятно са носени от жени и деца. Подобни съкровища са открити в Гърция от същия времеви период.

Артефактите помагат на изследователите да нарисуват картина на живота на хората, обитаващи това келтско общество преди около 2800 години.

Сред откритите обекти са предмети, свързани със селското стопанство, инструменти за производство на текстил и керамика, оборудване за дърво и металообработка, както и мечове и остриета за копия. Има и ясни признаци на богатство - включително части от колесници, колани, носени от коне и екстравагантни бижута.

Екипът е открил и доказателства за търговия на дълги разстояния под формата на две остриета за брадва, идентифицирани като произведени в Югозападна Англия, стъклени мъниста от Италия и кехлибарени мъниста от Балтийско море.

„Всички тези елементи са доказателство за съществуването на сложно йерархично общество - сравнимо с келтските общества от желязната епоха“, обяснява д -р Милсен.

Артефактите вече ще бъдат добавени към колекцията на музея Anne-de-Beaujeu в Мулен, Централна Франция, където ще бъдат представени на изложба.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg