Отложиха края на света... със 72 милиарда на трета години

2510
Отложиха края на света... със 72 милиарда на трета години

21 декември 2012 г. е важна дата за цивилизацията на Маите, но тя означава само края на един дълъг цикъл от години. Всъщност краят на света наистина е предвиден, но за след 72 октилона ( 72 милиарда3) години, съобщава в. Le Monde.

Митът за 21 декември 2012 е на път да се срине до просто суеверие. Всъщност Дейвид Стюард, известен специалист по нумерологията на маите от Тексаския университет, е преизчислил датата, на която според древната цивилизация ще се състои краят на света. След сложни и деликатни математически изчисления, ученият смята, че истината е разкрита.

Той прави уточнение, че календарът на маите не е линеен и функционира чрез система от вложени цикли, всички с различна продължителност.

За разлика от нашата седемдневна седмица, тяхната е имала продължителност от 20 дни (Imix, Ik', Ak'bal...) , номерирани с цифри между 1 и 13. За да се получи един пълен цикъл и да се номерират 20-те дни, те умножавали 13 по 20 до получаване на правилно число. Така датите се изчислявали като 1 Imix, 2 Ik', 3 Ak'bal...

Вторият календар Haab, съдържал 18 месеца (Pop, Wo, Sip, Sotz'), всеки с 20 дни. За да съответства на слънчевия цикъл, маите добавяли още 5 дни.

Обединени заедно, двата календара правят цикъл от 52 години, но има и по-дълъг цикъл, изчислен на базата на 5 единици за време на маите. Освен него има и трети цикъл, който включва 19 допълнителни единици за време, обяснява Стюард.

Макар за нас всичко това звучи нелогично и объркано, ето какво обяснява ученият: „Датата 21 декември 2012 г. е наистина важна за маите, защото бележи краят на дългия цикъл години. Но остава един по-дълъг цикъл години с продължителност точно 72 848 437 894 736 842 105 263 157 200 години“.

Казано с други думи- човечеството има още дни пред себе си.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg