П. Колбиц: Нито едно IPO през първото тримесечие на пода на чешката борса

916
П. Колбиц: Нито едно IPO през първото тримесечие на пода на чешката борса

Лошото състояние на международните фондови пазари в резултат на очакванията за изпадане на щатската икономика в рецесия се отрази изключително неблагоприятно върху планираните първични публични предлагания в световен мащаб и особено върху развиващите се пазари.

Редица първични публични предлагания на тези пазари бяха вече отменени или отложени за неопределен период от време.

Подобна е и ситуацията в Чехия. Директорът на фондовата борса там заяви, че не очаква нито едно първично публично предлагане през първото тримесечие на новата година.

Според него повечето компании с планове за излизане на борсата са заели изчаквателна позиция, за да видят годишните резултати и как забавянето на ръста на световната икономика ще се отрази на бизнеса им.

Петър Коблиц заяви още, че ситуацията е подобна и на останалите регионални фондови борси на страните от ЦИЕ, където също се наблюдава влошаване на средата за първични публични предлагания.

От началото на годината основният индекс на чешката фондова борса - РХ е загубил 13.9% от стойността си.

Очакванията на Колбиц, цитиран от Bloomberg, са, че до края на годината на пода на фондовата борса в Прага можем да станем свидетели на три до пет първични публични предлагания.

Броят на първичните публични предлагания в глобален мащаб е спаднал до най-ниско ниво от 50 месеца насам, тъй като компаниите са притеснени от евентуално забавяне на световната икономика. Също така, обявените оферти за придобиване на компании са най-малко от ноември 2004 г.

През януари в света са били листнати едва 45 компании, като дебютите са на обща стойност 6.3 млрд. долара, според Thomson Financial. Миналата година по това време е имало 203 листвания на стойност 35.4 млрд. долара.

Броят на отменените IPO-та е най-висок от повече от две години насам, като само през януари са били отменени 21 листвания на стойност 6.3 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg