Първата българска банкнота

95317
Първата българска банкнота

Първата българска банкнота се съхранява в Историческия музей Габрово. Тя е отпечатана преди около 130 години, когато е създадена Българската народна банка, съобщава днес БНТ.

Първата българска банкнота носи номер 000001, показва справката на Profit.bg. Номиналът й е 20 лева, размерите- 150 на 97 мм, а върху нея има воден знак на БНБ. Лицето на банкнотата представлява кафяво каре върху светла охра, а в левия ъгъл е изобразен държавният герб.

В годините непосредствено след Освобождението в българската парична политика цари тотален хаос. В обращение са всевъзможни монети като наполеони, лири, златни и сребърни монети от по-далечни и екзотични страни - като тунизийски, ирански или индийски, излезли от обращение дори в собствените си страни.

Първите държавни бюджети през финансовите 1879-1880 г. пък са съставени във френски франкове. След приемането на закона от 1880 г., още следващата година в Англия, в Бирмингам, се отсичат първите български медни монети с номинални стойности 2, 5, 10 стотинки, а година по-късно в Русия се сечат вече сребърни монети по 1 и 2 лв., или първият български лев с благородно съдържание.

Банкнотите с номинал от 20 и 50 лв.от първата - златна, емисия, са отпечатани в Санкт Петербург. Малко известен факт е, че в текста на банкнотата са оставени две руски думи.

Макар и обменяеми в злато, а по-късно и в сребро, до времето на войните от второто десетилетие на XX век не са приети с доверие от населението.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Аз
# 0
12:01 | 11 January 2014
Защо на съвременните български банкноти и монети липсва българският държавен герб?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg