Първичното публично предлагане на Херти ще протече в рамките на 1 ден

840
Първичното публично предлагане на Херти ще протече в рамките на 1 ден

В рамките на един работен ден ще протече подписката по първичното публично предлагане на Херти АД, става ясно от днешния брой на Държавен вестник. Това е 25 януари (петък).

Още на следващия работен ден ще бъдат публично оповестени определената от посредник "Райфайзенбанк (България)" - ЕАД, съвместно с "Херти" - АД, цена за акциите, както и броят разпределени акции по подадените заявки в границите на обявения общ брой предлагани акции.

Инвеститорите или инвестиционните посредници, чрез които са подадени заявките, ще бъдат уведомени относно класираните заявки, разпределените акции и определената цена.

Плащанията за разпределените акции следва да бъдат получени по набирателна банкова сметка до края на втория работен ден, следващ деня на оповестяване на цената и общия брой разпределени акции.

От Херти възнамеряват да използват набраните от първичното публично предлагане средства за финансиране на четиригодишна инвестиционна програма 2007-2010 г. До 2010 г. ръководството на компанията планира да разпредели 25.895 млн. лв. в четири основни направления – за увеличаване на пазарен дял, намаляване на себестойността на продукцията и повишаване на производителността, развойна дейност и иновации, опазване на околната среда и енергийна ефективност.

Източниците на финансиране на инвестиционната програма ще са три. Първият е посредством увеличението на капитала чрез предлагане на до 3 млн. нови акции при минимална емисионна стойност от 3.1 лв. (разходите по IPO-то и възнаграждението на мениджъра възлизат на 242 530 лв.), които се предвижда да бъдат реализирани основно през 2008 г. Вторият източник на финансиране е чрез други привлечени средства в размер на 11.928 млн. лв. Собствените средства, които ще се инвестират, са третият източник и са за 4.792 млн. лв.

За увеличаване на пазарния дял от Херти планират да насочат общо 10.463 млн. лв., като във времето сумата е разпределена по следния начин: 2007 г. - 880 124 лв., 2008 г. - 6.650 млн. лв., 2009 г. - 2.445 млн. лв., 2010 г. - 488 958 лв.

Емисията, която ще бъде предложена за продажба, е в размер на 3 милиона нови акции и до 1.4 милиона стари акции от капитала на Херти АД, с номинална стойност 1 лев и минимална емисионна стойност 3.10 лева за акция. При успешно записване на всички, капиталът на компанията ще бъде увеличен до 15 милиона лева, с номинал от 1 лев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg