Първите в света...

6787
Първите в света...

Днес прави снимки с цифрови апарати за секунда без да се замислим. Те са с чудесен цвят и показват изображение в детайл.

Днес ни е трудно да осъзнаем, че за направата на първата снимка в света са били необходими цели осем часа експозиция и години експерименти преди това.

Вижте някои исторически изобретения:


Първият цифров фотоапарат - 1975 г.

 

Той е създаден през 1975 г. от инженера на Кодак Стив Сасън.

За разлика от днешните модели, този е имал размери на тостер. Правел е само черно-бели снимки с резолюция 100 по 100, или 0.01 мегапиксела в днешна терминология.

Изображенията са се записвали върху касета, като за всеки кадър са били необходими 23 секунди. За да бъдат разгледани снимките е бил изобретен четец, който го прожектирал на телевизор, като това също отнемало по 23 секунди на снимка.

Първата фотография в света - 1826 г.

 

Френският учен Жозеф Ниепс започва експериментите си още през 1793, но първите снимки, които прави бързо избледнявали. За първа трайна и успешна снимка в света се приема този кадър, който той прави през 1826 година от прозореца на къщата си.

За плака той използвал полирана калаево-оловна плочка, покрита с нефтен дериват. За заснемането на този кадър са били необходими осем часа!

Първият мотел - 1925 г.

Първият мотел в света е Motel Inn в Сан Куис Обиспо, Калифорния.

Построен е през 1925. Името мотел идва от английското „motor hotel". Една нощувка струвала 1.25 долара. Създателят Артър Хайнеман нямал пари да патентова концепцията си и така думата мотел започнала да се употребява от всички.

Мотелът функционира и днес.

Първият уеб сървър и уебсайт - 1990 г.

 

Info.cern.ch е адресът на първият сайт и сървър в света. Създадени са от Тим Бърнърс Лий, учен в Европейската организация за атомни изследвания (CERN) в Швейцария.

Първият мотоциклет - 1885 г.

 

Първият мотоциклет е създаден от Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах в днешен Щутгарт през 1885 година. Практически това бил велосипед с двигател.

Това е първото возило, използващо двигател с вътрешно горене и е прародител на първия автомобил.

Първата рентгенова снимка - 1895 г.

 

Рентгеновото лъчение е открито на 8 ноември 1895 г. Физикът Вилхелм Рьонтген използвал уреди, разработени от неговите колеги, за да изследва електрически разряди във вакумирани стъклени тръби. Рьонтген забелязва, че намиращите се на известно разстояние от тръбата бариеви кристали светят в тъмнината. При изключено напрежение на тръбата кристалите не светели повече. Ученият започва да експериментира с различни материали между тръбата и екрана. Той поставя дланта си на пътя на лъчите и на екрана се появило изображение на костите. Меките тъкани обаче се оказали прозрачни за тях.

Рьонтген така и не съумява да си обясни природата на загадъчните лъчи. Той дори не подозира за съществуването на електроните, а всъщност точно намаляването на тяхната скорост в стъклото на тръбата е причината за тяхното появяване.

Първата рентгенова снимка в света е на ръката на неговата съпруга.

През 1901 той получава първата Нобелова награда за физика в света за откритието си.

Първата мишка - 1964 г.

 

Първата компютърна мишка е изобретение на Дъглас Енгелбарт. Тя е била направена от дърво и имала един бутон. Той смята, че днес мишките би трябвало да имат повече от три бутона.

Първият небостъргач в света - 1885 г.

 

Home Insurance Building в Чикаго се счита за първият небостъргач в света. Построен е през 1885 г. и е разрушен през 1931 г. На негово място днес се издига сградата на LaSalle National Bank. Това е първата сграда, която има рамка от огнеустойчива стомана. Имала е 10 етажа и е била висока 42 метра.

Първият MP3 Player - 1998 г.

 

Eiger Labs MPMan е първият MP3 плейър в света. Появява се през 1998 година и има 32 MB памет. Цената била 69 долара, а размерите 91 на 70 на 16.5 мм.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg