Първият бирен салон у нас разкри специфичните правила и техники при дегустацията на пиво и събра множество почитатели на кехлибарената напитка. Сред гостите на събитието бяха специалисти и представители от областта на бирения сектор, журналисти и известни личности, сред които Евгени Димитров - Маестрото, Васко Кръпката, агент Тенев и Георги Гълов, Председател на бирената партия у нас.

Тема на първия бирен салон бе „Дегустация и натурален характер на пивото". Гостите на събитието направиха дегустация по т.нар. Триъгълен метод под ръководството на проф. Кабзев от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той посочи, че за провеждането на правилна дегустация са необходими светлина, чист въздух и постоянна температура, а показателите, които се следят, са общо четири - аромат, качество на горчивината, чистота на вкуса и пълнота на вкуса.

Проф. Кабзев прави демонстрация за стъпките и правилата при дегустацията на бира

Сред останалите изисквания са пивото да бъде предварително охладено до 6 - 8 C˚, а при наливането, чашата да се напълва не повече от 1/3, за да може при завъртането й, бирата да остане в нея. За разлика от други напитки, при дегустацията на пиво се прави голяма глътка, а най-подходящата храна е хляб или непикантен кашкавал, с цел да се неутрализира вкусът между отделните проби.

Различните видове бира се характеризират и с различни показатели по отношение на цвета, аромата и вкусовите качества. Така например, светлите пива се отличават със сламено жълт, кехлибарен цвят, хмелов и малцов аромат и лека горчивина. При тъмните видове бира цветът варира между карамелен, вишнев и плътно кафеен цвят. В аромата преобладават карамелени и кафе-нотки, а вкусът се отличава с топла карамелена сладост и плътен малцов вкус.

Акцент на бирения салон бе и натуралният характер на пивото. Бирата се произвежда от четири естествени съставки - малц, вода, хмел и мая, които я превръщат във важен източник на витамини, минерали и антиоксиданти.

Пивото е и единственият значим източник на хмел в ежедневния хранителен режим. Съдържащите се в хмела вещества помагат при безсъние, действат като болкоуспокояващо и прочистват организма. Единственото условие за полезните качества на напитката обаче остава разумната и умерена консумация.

Първият бирен салон има за цел да се превърне в една добра традиция, която периодично да разкрива различни аспекти от богатия свят на бирата. Събитието бе част от Кампанията за българската бира, която се провежда за първи път у нас от Съюза на пивоварите в България.

Кампанията за българската бира има за цел да запознае потребителите с високото качество и естествените съставки на произвежданото в страната пиво, с богатството на традициите и ритуалите за консумация на кехлибарената напитка като част от съвременния стил на живот.

Зад инициативата застават всички членове на Съюза на пивоварите: "Болярка - ВТ" АД, "Загорка" АД, "Каменица" АД, "Карлсберг България" АД и "Ломско пиво" АД.

Сн.: (от ляво на дясно) Владимир Иванов, председател на Съюза на пивоварите в България, Драган Радивойевич, генерален мениджър на "Каменица" АД, Антон Ненов, генерален мениджър на "Болярка - ВТ" АД, и Рууд ван ден Ейнден, генерален мениджър на "Загорка" АД (Съюзът на пивоварите в България)