Европа скоро ще се сдобие с първия си подводен ресторант, разкриват архитектите на проекта в Норвегия, цитирани от CNN.

Планираната бетонна структура включва панорамен прозорец, широк 10 метра, и след като бъде завършена, ще се превърне в част от морската среда. Очаква се строежът в най-южната точка от крайбрежието на Норвегия да започне през февруари догодина и да приключи в началото на 2019 г.

Ресторантът е проектиран от норвежкото архитектурно студио Snøhetta, известно с работата си по сградите на Норвежката национална опера и балет и Александрийската библиотека в Египет.

Ресторантът, който ще се нарича Under, ще бъде изграден на морското дъно, на пет метра под повърхността, а дебелите му стени ще могат да устояват на променящите се условия в морето.

„Едно от предимствата на тази сграда е начинът, по който свързва природата и сушата, и как можете от сушата да се спуснете долу през бетонна тръба към природата на морско равнище и да преживеете нещо, което обичайно няма как да преживеете“, казва Руне Грасдал, главен архитект на проекта.

Посетителите могат да очакват три нива и капацитет до сто души. Под входа и тоалетната ще има бар за шампанско, за да отбележите прехода между крайбрежието и океана.

По-надолу ще има трапезария с две дълги маси и няколко по-малки, поставени срещу големия акрилен прозорец, който ще е висок четири метра.

Грасдал, който оприличава сградата на перископ, казва, че е важно хората да се чувстват в безопасност и да не изпитват клаустрофобия. За постигането на това екипът от проектанти взел предвид множество елементи, като използването на естествени материали, например дъб, и добро осветление.

„Това трябва да е вълнуващо преживяване, но хората също така трябва да се чувстват в безопасност и добре, когато седнат там“, отбелязва Грасдал.

Извън работното време на ресторанта конструкцията ще се използва като изследователски център по морска биология с планирани експерименти за изучаване на поведението на марските обитатели в различните сезони.