Първият соларен път в света се оказа пълен провал

1303
Първият соларен път в света се оказа пълен провал

© Pixabay

Соларните пътища бяха описвани като една от най-големите и безпрецедентни революции на нашето време, не само в сферата на възобновяемите енергийни източници, но и в енергийния сектор като цяло.

С площ от 2 800 кв. м.щ, соларният път в Нормандия беше първият в света и беше открит през 2016 г. в Турувр-о-Перш, Франция.

Въпреки въодушевлението, което цари около соларните пътища, две години след като беше открит като експеримент, проектът се оказа пълен провал — той нито е ефективен, нито е печеливш, според публикация в Le Monde, цитирана от Business Insider.


Неприятната истина е, че този път е в толкова лошо състояние, че дори не си заслужава да се ремонтира — миналата година състоянието на отсечка с дължина 100 метра се влошило толкова, че е трябвало да бъде разрушена.

Според публикацията на Le Monde, отделни компоненти от пътя не пасват добре  — соларните панели са се разместили, а част от тях са се начупили на парчета.

Освен пораженията и износването на пътя, трасето също така не успява да изпълни целите си за производство на електроенергия. Първоначалната цел е била да генерира 790 киловатчаса всеки ден - количество, което би било достатъчно да осигури осветлението на население от между 3 000 и 5 000 души. На практика произвежданото количество обаче е едва около 50% от първоначалните прогнози.

 

През втората му година производственият капацитет на пътя пада допълнително, а същата тенденция се наблюдава и в началото на 2019 г., което е индикатор за сериозни проблеми с ефективността.

Друг недостатък на пътя е, че той е много шумен и по тази причина скоростта на движещите се по него превозни средства е ограничена до 70 км/ч.

За съжаление, друг соларен път в САЩ също беше споходен от подобна съдба.

С не всички соларни пътища обаче се случва същото. Компанията, която стои зад дълга 70-метра велоалея в Нидерландия, обяви, че през 2018 г. резултатите всъщност са надхвърлили очакванията, според solarroad.nl.

От компанията първоначално се надявали велоалеята да произвежда между 50 и 70 киловатчаса на квадратен метър на година, но в първата година генерираната електроенергия всъщност е била 73 киловатчаса на кв. м, а през втората 93, според Press Reader.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg