Пазарът на първични публични предлагания в САЩ се възражда

1090
Пазарът на първични публични предлагания в САЩ се възражда

Уолстрийт пренебрегваше първичните публични предлагания на акции месеци наред, но изведнъж IPO-тата отново набират популярност, пише Business Week.

Последните пазарни дебюти в САЩ се оказаха успешни, като между тях беше и най-голямото IPO в историята на страната - това на Visa, което набра 19.6 млрд. долара. Цяла поредица от първични публични предлагания се очаква да залее пазара скоро. Следващите няколко седмици се очаква да бъдат най-натовареният период за първични публични предлагания в САЩ от началото на годината досега.

Желанието на инвеститорите да влагат средства в малки бързо разрастващи се новосъздадени компании непрекъснато расте. Този тип апетит за поемане на рискове беше поизчезнал от миналата есен, когато мечият пазар и кредитната криза отхапаха големи парчета от много портфолиа.

След труден старт в началото на годината по-широкият пазар възстанови част от позициите си. Широкият индекс Standard & Poor's 500 е нараснал с 3.5% в месеца преди 6 май. Пазарът на IPO-та обаче се справя още по-добре. IPO индексът на Renaissance Capital, който следи последните първични публични предлагания е добавил 12.2% през последния месец.

Едно от тези предлагания е IPO-то на Visa. Дебютирайки на борсата само дни след колапса на инвестиционната банка Bear Stearns в средата на март, акциите на Visa в момента се търгуват на цена двойно по-голяма от 44-те долара за брой, платени в IPO-то.

Друг знак за възобновения интерес към първичните публични предлагания беше дебютът на Intrepid Potash на 21 април. Акциите на производителя на торове се търгуват 55% над цената им от публичното предлагане.

Силата на IPO пазара ще бъде изпитана през следващите няколко дни, в които шест компании подготвят първичните си публични предлагания на акции.

Colfax, която произвежда помпи и клапани, привлича инвеститорския интерес с IPO-то си на 8 май. Компанията Real Goods Solar, която се занимава с инсталиране на панели за слънчева енергия, се очаква да предложи акции на 8 или 9 май. Western Gas Partners, която обработва и транспортира природен газ, планира да предложи акциите си за търговия на 9 май.

Във всеки един момент може да се очаква и началото на търговията с акциите на компанията за визуални ефекти Digital Domain.

Следваща седмица се очаква да дебютират производителят на хартия Verso Paper и инвестиционният тръст в недвижими имоти American Capital Agency.

Толкова много IPO-та по едно и също време са рядкост за САЩ, поне през тази година. Броят на първичните публични предлагания от началото на годината досега е намалял с 66%, в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на IPOHome.com.

Много компании решиха да отложат IPО-тата си или се отказаха да набират средства на фондовата борса по-рано през годината, когато пазарът беше в застой. Ако сегашните предлаганията се окажат успешни, бихме могли да очакваме още много частни компании да последват примера.

Пазарът обаче все още не е идеален. Много компании ще бъдат принудени да предложат акциите си на цени, по-ниски от тези, на които биха ги пласирали миналата година. Технологичните компании дори могат да изчакат до изясняването на икономическата ситуация, преди да пристъпят към IPO-та.

Първичните публични предлагания на акции все още са рискови и могат както да носят загуби, така и големи печалби на инвеститорите. Но в момент когато по-голямата част от икономиката е в застой, IPO-тата представляват възможност за голяма възвращаемост и много инвеститори биха поели този риск.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg