Перспективите пред руския IPO пазар

665

На фона на тежките условия на световните финансови пазари, влошени от новините за това, че все повече банки ще изпадат в затруднено положение, руската икономика все още дава поводи за оптимизъм както на местните така и на международните инвеститори, пише The Moscow Times.

Русия посрещна кредитната криза на западните пазари в почти перфектнo състояние: държавният й дълг възлиза на 6.5% от БВП, докато бюджетът й е балансиран с фискален излишък възлизащ почти на 6% от БВП, а излишъкът по текущата сметка възлиза на над 7% от БВП.

Трябва обаче да се отбележи, че независимо от факта, че е основан енергиен износител, Русия е много повече от една енергийна империя. Търговският й излишък от продажба на енергия възлиза на по-малко от 10% от БВП.

Миналата година инвеститорите бяха много ентусиазирани относно нарастващата роля на руските компании както на местните, така и на международните капиталови пазари, посредством набирането на средства за разширяване на бизнеса в условията на бързо растящата икономика. Общо 32 руски компании са набрали повече от 31 млрд. долара от публични предлагания на акции през 2007 г.

IPO-то на VTB Bank на стойност 8 млрд. долара показа пътя на руските финансови институции и беше последвано от успешно предлагане на Банк Сант-Петербург. В същото време първичните публични предлагания на PIK, AFI Development и LSR утъпкаха пътя за компаниите от сектора на недвижимите имоти. Електрическата индустрия също беше между най-активните сектори в страната по отношение на сделки на капиталовите пазари. Бумът в сектора за търговия на дребно продължи да привлича инвеститори, а сделките сключени от Dixy и M-Video бяха типични представители на тази тенденция.

Днес цялостната слабост на световните финансови пазари подкопава плановете на руските компании да набират дялов капитал. Те не са готови да предложат част от операциите си на инвеститори на всяка цена. За съжаление обаче нещата не се променят към по-добро.

Броят на отложените IPO-та през 2008 г. нарасна по целия свят, включително в Европа, Америка и Азия като САЩ оглавява класацията по най-много отложени предлагания, следвана от Азия и Европа. Ситуацията е подобна и в Русия където само една руска компания, Globaltrans, е успяла да осъществи IPO тази година. За същия период на миналата година предлаганията са възлизали на 20. Наскоро още няколко руски компании обявиха, че отлагат IPO-тата си до 2009-2012 г.

Русия все още може да привлича инвеститори, ако икономиката на страната показва здрави основи и ако централната банка и правителството продължат с усилията си за стабилизирането на ситуацията и минимизирането на негативния ефект от световните пазари.
Въпреки лошите новини и по-консервативния подход на инвестиционните банки в настоящите несигурни условия, техните руски подразделения продължават да оперират в Русия, водещите местни инвестиционни банки бързо разширяват дейността си, а на пазара излизат и нови силни играчи. Това показва, че в сравнение с други страни и региони Русия все още е считана за много привлекателен пазар и че инвестиционният бизнес е сред първите, които се очаква да се възстановят и да наберат скорост, след като световните финансови пазари излязат от настоящото положение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg