Пет начина да ускорите обмяната на веществата

1799
Пет начина да ускорите обмяната на веществата

© pixabay.com

Отслабването е състезание, в което е важен всеки сантиметър - и в прекия, и в преносния смисъл. Това е процес на неголеми, постоянно нарастващи промени. Ключът към него се крие в способността ви да създавате и да поддържате дефицит на калории.

Ако ускорите метаболизма, ще можете да изгаряте повече калории. Така ще можете да ядете повече, запазвайки споменатия дефицит на калории. Като резултат процесът на отслабване става по-лек и по-приятен.

Няколко потвърдени от науката начини за ускоряване на метаболизма:


1. Как протеинът може да ускори обмяната на веществата
Протеините са основен елемент на всяка диета, особено ако искате да повишите или да поддържате мускулната маса. Те ускоряват обмяната на веществата, благодарение на влиянието си върху храносмилането.

Става дума за т.нар. термичен ефект на храната. Т.е. онова количество калории, което организмът използва за преработване и усвояване на изяденото. То представлява част от ежедневния разход на калории.

Изследвания сочат, че този ефект е най-изразен след консумация на протеини.

2. Как интервалните тренировки с висока ефективност могат да ускорят обмяната на веществата
HIIT, или high intensity interval training (интервални тренировки с висока ефективност), са тренировки, в които кратки интервали на максимално натоварване и по-продължителни периоди на активно възстановяване или почивка се редуват за определено време.

Например, спринт 30 секунди, след това бавно тичане или почивка 60 секунди. Тази комбинация се повтаря 6-8 пъти.

HIIT ускорява метаболизма, благодарение на явлението – повишен разход на енергия след треноривка. При него се повишава потреблението на кислород след тренировка.

Изследвания показват, че интервалните тренировки с висока ефективност може да ускорят вашия метаболизъм за няколко часа.

3. Как натрупването на мускулна маса ускорява обмяната на веществата  
Натрупването на мускули може не само да промени визията ви, но и да ускори метаболизма. Това е свързано с факта, че мускулите са по-метаболитно активни, отколкото мазнините. За поддържането им се изисква повече енергия.

9 храни за бързо отслабванеВключете ги в диетата си

4. Как качеството и количеството на съня ускоряват обмяната на веществата  
Сънят е жизнено важен процес, необходим за нормалното функциониране на човешкия организъм. Дефицитът му засилва апетита, тъй като води до дисбаланс на хормоните лептин и грелин, които контролират апетита.

Когато страдате от дефицит на сън, дори и той да е малък, равновесието на тези хормони се нарушава. Чувствате силен глад и сте по-малко удовлетворени от храната.

5. Как кафето може да ускори обмяната на веществата  
Кафето фантастично се справя със задачата да ви зареди с енергия преди тренировка или да ви ободри сутрин. Освен това то ускорява метаболизма и стимулира топенето на мазнините.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg