Експерти направиха списък от пет продукта, които намаляват негативното въздействие на цигарите върху организма. Ето и кои са те:

Зеле

Проучвания, направени от Националния институт по екология в САЩ, показаха, че зелето е отлично средство за профилактика срещу рака.

Причината за това е наличието на противоракови съединения, които подтискат растежа на раковите клетки и предотвратяват тяхното възпроизводство.

Такива съединения се намират, както в обикновеното, така и в китайското зеле и броколи. Редовната консумация на тези зеленчуци намалява риска от рак на белите дробове с 36%.

Доматен сок

Според японците доматеният сок е средство за неутрализиране на негативното влияние на тютюневия дим.

Предполага се, че защитният ефект на доматения сок се дължи на наличието на антиоксидант, който потиска образуването на кислородни радикали, вредни за клетките.

Сок от моркови

Бета-каротинът се преобразува от организма във витамин А, необходим за укрепване на лигавиците. Дозата необходима на всеки пушач са две чаши от моркови на ден.

Определени зърнени култури

В поникналите семена на пшеницата има цял набор от полезни и активни вещества, включително витамини Е и B12, фолиева киселина и селен, които защитават тъканта на белите дробове.

Витамин С

Той се намира в много плодове и зеленчуци. Особеността на този витамин е, че той не се синтезира в организма и може да дойде само от външната среда. Пушенето на цигари от друга страна неутрализира 35 мг. витамин С, което изисква допълнителното му набавяне. Всеки сам може да изчисли каква доза трябва да си набави, в зависимост от броя на цигарите, които пуши на ден.