Пет уреда, които хабят енергия, дори когато са изключени

139787
Пет уреда, които хабят енергия, дори когато са изключени

© Pixabay.com

Знаете ли, че домакинските уреди имат „таен“ живот и продължават да работят, дори когато сте натиснали бутона за изключване?

Сайтът Bright Side извършил известно проучване и установил кои устройства са особено опасни в това отношение и продължават да пилеят енергия, дори когато са изключени.

Зарядно без телефон – около 1.2 вата на денЗарядно, оставено в контакта, продължава да използва енергия, дори когато няма устройство, свързано с него. Енергията обаче е минимална, така че няма да се отрази твърде много на джоба ви.

Цифров тв тунер – около 22 вата на ден

ТВ тунерите продължават да работят, след като сте ги изключили и хабят енергия на стойност около 22 долара (39 лв.) на година. Повечето хора дори не си правят труда да включат тунерите си на стендбай режим, като смятат, че изключването на телевизора е достатъчно. Това увеличава разходите пет пъти.

Телевизор – около 24 вата на ден

Знаете ли, че след натискането на бутона за изключване телевизорът се озовава в стендбай режим, а не се изключва. Това хаби енергия на стойност около 25 долара (44 лв.) на година.

Персонални компютри и лаптопи – около 96 вата на ден

Дори изключени, персоналните компютри и лаптопите продължават да работят. Поради това, когато ги изключите от контакта, можете да спестите до 100 долара (176 лв.) на година. Хората, които оставят машините си в стендбай режим, умножават сумата по 1.5.

Устройства с таймер – около 108 вата на ден

Толкова незабележима подробност като работещ таймер може да ви подскаже, че устройството все още е включено. Изключвайки подобен уред, можете да спестите до 114 долара (200 лв.) на година.

Скоро изкуственият интелект ще бъде част от дома на бъдещетоХората са тези, които ще движат развитието на технологиите, в частност и на процесите в компанията

Трябва ли да ги изключите от контакта?

За някои гореспоменатите суми са малки, за други обаче могат да са значителни. При всички случаи изключването на устройствата от контакта си струва – непредвидено увеличаване на консумираната енергия може да ви остави без пари и с пълна къща с изгорели уреди.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Илия Илиев
# 0
21:06 | 27 June 2017
Наистина трябва да се мисли глобално.Все пак това са пари дадени "на вятъра",а който не мисли така, нямам нищо против да ми изпраща по лев,или повече, един път в годината.Тогава пак ще коментираме.
Владо
# 1
09:06 | 24 June 2017
Господа Ват е мерна единица за мощност.Преобразувайте в киловатчасове.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg