Петнадесет интересни факта за Австралия

8050
Петнадесет интересни факта за Австралия

Световната криза не засегна особено Австралия. Икономиката на страната нараства на фона на най-големия жилищен бум в света. Австралия има залежи на метали и минерали на стойност 1.6 трлн. долара, а градовете й са сред най-хубавите в света.

Както и да погледне човек, Австралия се превръща в нещо повече от малък брат на Запада.

Ето и някои интересни факти за Австралия, подбрани от Business Insider:

Спомняте ли си световната финансова криза? Тя не беше нещо особено в Австралия. Страната отчете само едно тримесечие на отрицателен икономически ръст, след настъпването на финансовата криза, а икономиката й нарасна с най-много от икономиките на всички страни членки на ОИСР през 2009 г.

Съотношението дълг към БВП на Австралия е второто най-ниско в ОИСР, като нивото му е една четвърт от това на САЩ.

Австралия също така отчита най-голям ръст на заетостта в ОИСР след кризата

Средностатистическият австралиец харчи 1 377 долара всяка година за хазарт, или три пъти повече от средностатистическия американец

Това прави общо 19 млрд. долара годишно за хазарт, или 2% от БВП.

Австралийският долар е петата най-търгувана валута в света - по-популярна от юана, реала, рублата или рупията.

Въпреки че Австралия е едва 13-тата най-голяма икономика в света, нейният долар е петата най-търгувана валута.

Участниците на валутния пазар гледат на австралийския долар като на добър дългосрочен залог и безопасна инвестиция на фона на QE2 в САЩ и европейската дългова криза. Относителната волатилност на австралийския долар също привлича много инвеститори.

Австралия е благословена със залежи на метали и руди на стойност близо 1.6 трлн. долара. Само Южна Африка и Русия разполагат с повече.

Състав на резервите (стойност):

46% желязна руда

22% Никел

12% Боксит

9% Злато

5% Мед

1% Цинк

През 2006 г. Австралия е била най-големият износител в света на въглища, вълна, цинк, желязна руда, говеждо месо, ечемик и сурова захар

Гъстотата на населението на Австралия е по-малко от трима души на една квадратна миля. Гъстотата на населението е по-малка само в Намибия и Монголия.

Сухият климат прави по-голяма част от страната на практика необитаема. Петте най-големи града в Австралия харчат 13.2 млрд. долара годишно за обезсоляване на морска вода.

Климатичните промени само са влошили сушите и наводненията в страната. Правителството прибягва до скъпото и неодобрявано от народа обезсоляване на морска вода, за да се справя с нуждите на нарастващото население.

Пърт е най-изолираната градска зона в света. Най-близкият град - Аделаида се намира на 2 100 км. от Пърт. Това е горе-долу колкото от Ню Орлийнс до Ню Йорк в САЩ.

Цените на жилищата в Австралия са надценени с 56%, според съотношенията цена/наем - това е най-големия имотен балон в света.

Имотният пазар е надценен с 56.4%. Сериозният приток от емигранти засега предпазва пазара от срив, но има доста тенденции, които сочат към предстояща катастрофа.

Икономистът Стив Кийн предупреждава, че имотният пазар в Австралия е балон, който върви към срив, по подобие на този в САЩ. "Има доста големи шансове когато тази пирамида се срути и цените на жилищата паднат, да повлекат със себе си и цените на акциите на банките," казва Кийн.

Средностатистическият австралиец пие 110 литра бира годишно. По този показател само Германия, Ирландия и Чехия изпреварват Австралия.

Бившият министър-председател на Австралия Боб Хоук дори влиза в книгата на рекордите на Гинес като студент, след като изпива 1.4 литра бира за 11 секунди.

В Австралия има по-голямо разнообразие на националности, отколкото в САЩ, защото 26% от австралийците са родени в чужбина, в сравнение с 12% от американците.

Общо 60% от австралийските домакинства имат поне по един домашен любимец. Това е най-високото ниво на притежание на домашни любимци в света.

Зайците са огромен екологичен проблем в Австралия! Те нанасят щети за до 1 млрд. долара всяка година като унищожават реколти, шубраци и причиняват ерозия.

Британските колонизатори донасят зайците на континента през 1859 г., за да направят атмосферата на новия си дом по-позната.

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg