Петте най-големи тенденции при храните през 2018 г.

8848
Петте най-големи тенденции при храните през 2018 г.

© Pixabay.com

Waitrose Food & Drink публикува доклада си за 2017-2018 г., който дава представа за това как ще изглеждат хранителните ни навици в не толкова далечното бъдеще.

Изследването комбинира допитване сред 2000 потребители, статистика за продажбите на Waitrose и предсказания на експерти, които анализират навиците за пазаруване, хранене, пиене и готвене на потребителите.

Миналата година авторите на доклада прогнозираха, че хавайското поке (купа, пълна със сурова риба и сос – бел. ред.), по-леката храна, гурме ястията, киселото мляко с аромат на зеленчуци, ботаническите коктейли, динената вода и „екстремното угощение“ ще бъдат големите хитове на 2017 г. Повечето от прогнозите се оказаха верни.

Ето какви са предвижданията на Waitrose за петте най-големи тенденции при храните догодина:

1. Японска „засукана храна“



Според Waitrose времето на японската супа мисо и на супата с юфка свърши. Сега се насочваме към засуканата японска кухня. „Изисканите ястия, поръчвани в гастрономическите японски барове изакая, ще се превърнат в голям хит“, смятат авторите на доклада. „Дали ще е пиле якитори или дълбоко запържено тофу в бульон – тенденцията ще комбинира „засуканата храна“ от южните американски щати с мазните, богати и изненадващи аромати на Токио“, допълват те.

2. Индийска улична храна

Пушени, печени или сушени вкусотии с обилни сосове. Според Waitrose можем да очакваме в близко бъдеще ястия като миди в маринован джинджифил или „пури (индийски пържен хляб – бел. ред.), пълнено със зеленчуци и поръсен с плодове“.

„Кухнята е комбинация от хибриди като бургери с подправки или такос с агнешко месо. Това е индийска храна, каквато не сте виждали досега“, отбелязват авторите на доклада.

3. Четвърто хранене

Забравете закуска, обед и вечеря – все повече хора опитват да вмъкнат и малко четвърто хранене в деня си и тази тенденция ще се запази през 2018 г. „Това не е лакомия, а приспособяване на схемите на хранене в забързания ни начин на живот. Ако вечерята е била твърде рано, защо да не похапнете малка препечена филия със сирене, преди да си легнете?

Ако отивате в залата след работа, защо да не изядете салата, повишаваща енергията, в ранния следобед? Дали става дума за здравословна храна или обилно ястие, очакваме да видим повече четвърто хранене в бъдеще“, пишат авторите на доклада.

4. Край на пазарските колички?

Пазаруването в бъдеще ще бъде свързано с преживяването, смятат от Waitrose. „Супермаркетите ще се превърнат в пространство за преживявания, в което пазаруването е само една от предлаганите дейности“, пишат изследователите.

Бъдещето на храненетоВижданията на Сесил Поигнант - блогър, мислител, футурист

Преди десет години кой е предполагал, че ще има супер клубове или винени барове в супермаркетите? Но предвид факта, че все повече хора правят по едно „голямо пазаруване“ на седмица, означава ли това, че дните на големите пазарските колички са преброени? Ако настоящите тенденции се запазят, това е много вероятно“, допълват авторите на доклада.

5. Растителни протеини

Търсенето на храни с високо съдържание на протеини продължава и все повече хора избират подобна диета, така че не е чуден интересът към новите протеини на растителна основа“, отбелязва Waitrose.

Дали става дума за бобови растения, зърно, семена, соя и дори водорасли, малки стартъп компании и големи марки търсят по-умни нови начини да добяват протеини в храната“, допълват авторите на доклада.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...