Петте типа лоши шефове

5867
Петте типа лоши шефове

Посетете и нашата Фейсбук страница

Добрите отношения с шефа са едно от най-важните неща в работата ви. Понякога обаче ни се падат абсолютни гадняри.

Какво да правим с лошия шеф? Най-важно е да разберете мотивацията зад тяхното поведение, съветват експерти. Така най-лесно ще разберете как да се справите с тях.

Ето петте типа шефове, които най-често се срещат, както и някои стратегии за справяне с тях:


Неясният

Той никога не се изразява ясно, говори общи приказки и никой не знае какво всъщност иска. Например казва "Трябва да разработим успешна стратегия." Точка. Никога обаче не споменава какво значи „успешна" и как по-точно трябва да бъде разработена тя.

Не си премълчавайте - питайте го. Задавайте конкретни въпроси и не му позволявайте да се шикалкави.

Надзирателят

Той гледа всяко движение отблизо. Този тип хора са притесняват много за репутацията си. Той/тя следи всяка ваша стъпка, защото се притеснява, че ще объркате нещо.

Какво да правим - открийте слабите му страни и поемете инициативата там. Когато му покажете, че в дадена област вие се справяте по-добре от него, той ще ви има повече доверие и ще ви остави да работите по-самостоятелно.

Агресивният

Той се държи лошо с подчинените си и това му харесва. Често служителите се страхуват до смърт от него.

Този тип шефове държат много на крайния резултат от работата. Най-добрият начин да сте в добри отношения с него/нея е да сте най-компетентният служител. Дори гаднярите знаят кои хора са важни за фирмата, без кои няма да могат и се надяват да ги задържат.

Имайте предвид и че те обичат уверените хора, така че не мънкайте и не се старайте да бъдете скромни - това ги отблъсква.

Ако агресията на шефа е насочена лично към вас - попитайте в прав текст какъв е проблемът.

Нарцисът

Те са дразнещи, но иначе е лесно да се справите с тях. Просто ги ласкайте от време на време, дръжте се така все едно вселената се върти около тях и няма да имате никакъв проблем.

Приятелят

Да сте другарчета с шефа може да не е толкова добре, колкото си мислите. Въпреки че играете футбол заедно и познавате цялото му семейство, имайте предвид, че той продължава да бъде ваш шеф и не можете да говорите съвсем откровено по всички теми.

Посетете и нашата Фейсбук страница

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg