Пластмасата стигна и до най-дълбоката част на световния океан

2750
Пластмасата стигна и до най-дълбоката част на световния океан

© Pixabay

В стомасите на морски същества, обитаващи най-дълбоката част на океана – Марианската падина, за първи път са открити изкуствени влакна, което показва, че никоя част от световния океан не е останала незасегната от човешкия боклук.

Учените от Нюкасълския университет откриха, че всеки един от изследваните ракообразни от долната част на Марианската падина – най-дълбокото място в земната кора, което се намира в Тихия океан, има отпадъци в тялото си.

Марианската падина е дълбока 10 911 м и дълга 2 550 км. Дъното ѝ се намира на 6366.4 км от центъра на Земята. Тя е границата, на която се засичат две тектонски плочи – Тихоокеанската влиза под Филипинската.

Фрагментите, открити в стомасите и мускулите на морските същества, включват синтетични влакна, както и текстилни изделия, като найлон, полиетилен и поливинил.

Д-р Алън Джеймисън, който ръководи изследването, смята, че е много вероятно да няма останали морски екосистеми, които не са засегнати от антропогенни отпадъци.

Екипът е изследвал ракообразни, открити в свръхдълбоките части на Тихия океан. Измерените дълбочини варират от 6 до повече от 10 км, включително най-дълбоката точка на 10 890 метра.

Карибско море е задушено до смърт от отпадъциФотографката Карълайн Пауър показва пластмасовата пелена от отпадъци между островите Роатан и Кайос Кочинос

След изследване на 90 морски индивида, данните показват, че поглъщането на пластмаси и влакна варира от 50% до 100% в долната част на Марианската падина.

Дълбоководните организми са зависими от попадането на храна от повърхността към дълбочините. А защото храната е оскъдна, те не са особено придирчиви към това, което ядат. А след като пластмасите са на морското дъно, те няма къде да отидат, освен да продължат да се натрупват.

Около 300 милиона тона пластмаса днес се изхвърлят в океаните, като повече от 5 трилиона пластмасови парчета с тежест над 250 000 тона понастоящем се носят на повърхността.

Макар че по-голямата част от морските отпадъци се наблюдават на повърхността, раздробяването на пластмасите в крайна сметка, ги води към потъване в дълбочините, където възможностите за разпръскване стават все по-ограничени.

Смята се, че без сериозна човешка намеса, теглото на пластмасата в океана ще бъде по-голямо от теглото на рибата до 2050 г., съобщава Telegraph.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...