Пластмасата в света може да затрупа Манхатън под 3 км отпадъци

2154
Пластмасата в света може да затрупа Манхатън под 3 км отпадъци

© Pixabay.com

Индустрията е произвела над 9.1 млрд. тона пластмаса от 1950 г. насам, от която е останала достатъчно, за да покрие Манхатън под повече от три километра боклуци, показва ново глобално изследване, цитирано от Bloomberg.

Пластмасата не се разгражда, като другите произведени от човека материали, така че две трети от нея се изхвърлят на боклука в сметищата, замърсяват земята или плават в океаните, езерата и реките, показва изследване, публикувано в Science Advances.

С настоящото темпо ние наистина се насочваме към пластмасова планета“, казва ръководителят на изследването Роланд Гейер, индустриален еколог от университета в Калифорния, Санта Барбара. „Трябва да обърнем внимание на това“, предупреждава той.

Бумът на пластмасата започва след Втората световна война и сега тя е навсякъде. Пластмасата се използва при опаковки, като пластмасови бутилки и потребителски стоки, като мобилни телефони и хладилници. Тя е в колите и дрехите, обикновено в полиестера.

Съавторът на изследването Джена Джамбек от университета в Джорджия казва, че светът първо трябва да знае колко общо са пластмасовите отпадъци, преди да се опита да разреши проблема.

Изследователите са изчислили, че от произведените 9.1 млрд. тона седем милиарда тона вече не се използват. Само 9% биват рециклирани, а други 12% се изгарят, оставяйки 5.5 млрд. тона пластмасови отпадъци на земята и във водата.

Използвайки собствени данни за пластмасовата индустрия, Гейер, Джамбек и Кара Лавендър установили, че произведеното и изхвърлено количество пластмаса се увеличава. През 2015 г. светът е произвел 448 тона пластмаса - над два пъти повече от произведената през 1998 г.

Китай произвежда най-много пластмаса, следвана от Европа и Северна Америка. „Растежът е удивителен и не дава признаци на забавяне“, казва Гейер.

Около 35% от произведената пластмаса се използва за пакетиране, като бутилките за вода. Гейер казва, че това са по-високи данни от други изчисления, защото включват и пластмасовите материали във фибри, като полиестер, включително микрофибърните материали.

Представител на американска компания заяви, че пластмасовата индустрия признава за проблема и работи за увеличаването на рециклирането и намаляването на отпадъците. „Пластмасата се използва, защото е ефективна“, казва Стив Ръсел, вицепрезидент на пластмасовия отдел на Американския химически съвет - индустриална асоциация, която представлява производителите.

Използването на алтернативи на пластмасата за опаковки и потребителски стоки, като стъкло, хартия или алуминий, изисква повече енергия, казва Ръсел. Светът все още произвежда повече бетон и стомана, отколкото пластмаса, но големите различия са, че те остават по-дълго в сгради и коли и се разлагат по-добре от пластмасата“, казва Гейер.

"С изключение на изгорената, всичката останала произведена пластмаса от 1950 г. насам все още е с нас“, казва той.

Свалиха пет тона боклук от ЕверестОстанали са още много на върха

Фактът, че се превръща в отпадък толкова бързо и се запазва дълго време, обяснява натрупването й в околната среда“, казва Челси Рочман, преподавател по екология в университета в Торонто. Тя не е била част от изследването, но подобно на други външни експерти, изтъква неговата цялостност и точност.

В определен момент няма да имаме място, където да я съхраняваме. Някои дори могат да кажат, че това вече се случва и че откриваме пластмасата в океаните ни“, допълва Рочман.

Пластмасовите отпадъци във водите вредят на над 600 вида морски обитатели, казва Нанси Уолъс, директор на програмата за морски отпадъци на Националната атмосферна и океанска администрация на САЩ. Китове, морски костенурки, делфини, риба и морски птици страдат или са убивани, допълва тя.

Това е огромно количество материал, за който не правим нищо. Откриваме пластмаса навсякъде“, отбелязва Уолъс.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg