Традиционният британски специалитет риба с пържени картофи може сериозно да се промени, а причината за това са климатичните промени, пише Daily Mail.

Изданието цитира учени, според които по-едрите видове риби, сред които е и треската, скоро могат да бъдат застрашени от изчезване. Постоянно покачващите се температури понижават нивото на кислорода в океаните.

Изследователите са наблюдавали развитието на различни видове ракообразни в региона на Антарктика, които са основната храна на по-големите морски обитатели.

С намаляването на кислорода във водата, размерът им също намалява. Според екофизиолога Саймън Морли това потвърждава теорията, че по-едрите морски животни са по-уязвими от промените в климатичните условия.

Рибите ще трябва да променят хранителните си навици и постепенно да намалят размерите си. В противен случай някои видове вероятно ще изчезнат, твърдят учените.

"През последните 50 години кислородът в океаните се е понижил с 2 до 5 процента. Това вече води до сериозни последствия за функционирането на много организми", казва зоологът проф. Джон Спайсър от университета в Плимут. Според него човешката дейност е един от основните фактори за промените, които настъпват в океаните.

Той посочва, че в южните морета размерът на рибите и бозайниците е по-голям от този в по-топлите умерени и тропически пояси. Причината, според него, се крие във факта, че около полюсите концентрацията на кислород във водата е по-голяма.

Изследването все пак съдържа и поводи за оптимизъм. Някои от видовете са успели да развият "еволюционни иновации", които им помагат да се приспособят към промените в състава на океана. Някои от тях са се сдобили със специален пигмент, който подобрява транспортирането на кислородните молекули в тялото.

Според проф. Спайсър намаляването на размера на някои видове не означава непременно, че те ще изчезнат. Но, по думите му, човечеството не може да разчита на надеждата, че всички морски обитатели ще успеят да се приспособят към променящата се среда.

Според него големите риби и бозайници ще бъдат сред първите жертви на глобалното затопляне.

А това със сигурност касае и хората, пише Daily Mail. Според друго изследване, цитирано от изданието, порциите риба с пържени картофи през 2050 г. ще бъдат с между 10% и 20% по-малки в резултат на климатичните промени.