Това звучи като древна поговорка, но всъщност е научно откритие: в битката между малкото насекомо и голямата крава побеждава насекомото.

Изследване, публикувано в ЕEuropean Journal of Clinical Nutrition, прави сравнение между ползите за здравето от протеините в ядливите насекоми и доста по-традиционните протеини на говеждото, свинското и пилешкото месо.

Изводът: буболечките побеждават бозайниците от гледна точка на хранителна стойност.

Вижте още: Най-отвратителните храни

Изследователи от Университета в Оксфорд използват два различни показателя за хранителна стойност. Първият - моделът Ofcom, дава резултат от едно до 100 въз основа на съдържание на калории, натрий, захар и наситени мазнини в 100 грама от дадена храна.

Вторият е подобен на Ofcom, но включва стойностите на витамини и минерали в храната.

Методът на Ofcom не показва никакви съществени различия между протеините в насекомите и животните. Но когато са взети предвид витамините и минералите в щурци, палмови гъгрици, пчели и ларви, те показват много по-високи стойности от пилешкото и говеждото месо.

Докато насекомите все още са доста нетрадиционно ястие за американската и европейската кухни, те често се сервират на трапезата в страни като Китай, Мексико, Тайланд.

Според насекомоядните, именно насекомите са бъдещето на света. Експертите твърдят, че ако веганите заменят растенията с насекоми, те ще вредят по-малко на животните. Други казват, че яденето на насекоми би могло да намали световния глад.

Ако можете да превъзмогнете себе си и да сложите на масата си малко щурци, вашите възможности за вечеря може да са много по-интересни - и по-здравословни също.