Турчинът Кадир Нурман, който се смята за създател на рецептата за дюнер, почина в Германия на 78-годишна възраст, пише „Шпигел”.

Нурман е пристигнал в Германия като гастърбайтър и известно време е работил в завод на автомобилния производител Daimler AG в Щутгард.

Преди около 40 години, когато в Германия се е появила модата на бързото хранене, Нурман е измислил свой вариант на бърза закуска, зачитайки традициите на кухнята на своята родина – изпечено щедро подправено месо, завито след това в питка заедно със зеленчуци.

Самият Нурман е възприемал критично популярността на своята рецепта, предаде Фокус. Той е казвал, че в съвременния дюнер „има твърде много съставки”. „Когато месото е хубаво, не са нужни никакви домати и подправки”, заявил Нурман в интервю за „Франкфуртер Рундшау”.

Той е съжалявал за това, че не е патентовал рецептата, тъй като тогава е щял да бъде богат. Нурман обаче подчертал, че е удовлетворен от факта, че много турци харесват неговото блюдо и че милиони хора ядат всеки ден дюнери.