Подводното село, което се показва веднъж в годината

34014
Подводното село, което се показва веднъж в годината

© YouTube

Село в западния индийски щат Гоа може да бъде видяно само през един месец от годината – през останалите 11 месеца то изчезва под водата.

А когато водата се оттегли, първоначалните му обитатели, които сега живеят на други места, се събират, за да отпразнуват дома си, информира BBC.

Село Курди било закътано между два хълма в Западните Гхати, а река Салаулим, приток на една от големите реки в Гоа, минавала през него.

Преди време Курди било процъфтяващо село в Югоизточен Гоа.


През 1986 г. обаче селото престанало да съществува такова, каквото жителите му го познавали. Тогава е завършен първият язовир в щата и като последица от това селото остава напълно потопено под вода.

Всяка година през май водата се оттегля до ниво, което разкрива какво е останало от селото.

Напукана земя, пънове на дървета, останки от къщи и религиозни структури, натрошени останки от битови предмети, разрушени водни канали и километри пустееща земя.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Satyapratap Rane (@satyaprataprane) on

 
Земята в селото била плодородна и по-голяма част от населението, което било около 3 000 души, се прехванвала със земеделие. Те отглеждали ориз, кокосови орехи, кашу, манго и хлебно дърво.

Индуси, мюсюлмани и християни живеели заедно в селото. Там имало един основен храм, няколко по-малки храма, параклис и мюсюлманско светилище. Това също така било родното място на известния индийски музикант Могубай Курдикар.

Нещата обаче се променят драстично, след като щатът Гоа е освободен от португалците през 1961 г.

Първият главен министър Даянанд Бандодкар посещава селото с новина за строителството на първия язовир в щата. Той събира всички жители и им казва, че проектът ще е от полза за цял Южен Гоа.

"Той заяви, че язовирът ще удави нашето село, но нашата саможертва ще бъде в името на по-общото благо," казва 75-годишният Гаджанан Курдикар, който си спомня добре онази среща.

Курдикар и останалите жители, които наброявали над 600 семейства, били принудени да се преместят в други села, но получили земя и компенсации.

Проектът бил амбициозен. Язовирът е построен на бреговете на река Салаулим. Той трябвало да осигури вода за пиене, за напояване и за промишлени цели на по-голяма част от Южен Гоа. Язовирът трябвало да осигурява около 400 млн. литра вода дневно на жителите.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vaishnavi Kamat. S (@5_vaishnavi) on

 
"Когато дойдохме в новото село, нямахме абсолютно нищо," спомня си Инасио Родригес. Той е сред първите, които се местят през 1982 г. Отначало заживяват в импровизирани домове, преди да построят собствени жилища от нулата. За някои това отнема почти пет години.

Водата от язовира обаче така и не достига до селата, в които се местят бившите жители на Курди.

"Питейната вода не достигна до всички села в Южен Гоа, както беше обещано," казва Гаджанан Курдикар. "Така че ние не получавахме питейна вода от язовира."

Във Вадем, където Курдикар живее в момента, има два големи кладенеци. През април и май обаче започват да пресъхват. Тогава те често трябва да разчитат на правителствени цистерни за питейна вода.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Snedden Fernandes (@sga.fernandes) on

Когато водата се оттегли през май, първите жители на Курди посещават изгубения си роден край.

"Днес е много лесно да опаковаме багажа и да тръгнем," казва Вениша Фернандес, социалог от Гоа.

"За хората на Курди обаче тяхната идентичност е била свързана с тяхната земя. Те били тясно свързани с нея. Това може би е причината да я помнят и да се връщат при нея."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg