Поемете на път към това забравено кътче от Средиземно море

16989
Поемете на път към това забравено кътче от Средиземно море

© Pixabay.com

В Адриатика всичко се променя след 1492 г. Дотогава това почти забравено в момента море е един от географските и икономически стълбове на света.

Търговията протичала от изток към Венеция, най-голямата морска сила по онова време, и през Триест и Дубровник от Балканите и Централна Европа. Империи и нашественици от векове са белязали беговете му – от гърците и илирийците през етруските и римляните до османците и византийците.

Но след като Колумб открил Новия свят, вниманието на кралете и приключенците се насочило на запад, спомагайки за възхода на страни, като Испания и Португалия, които били в добри позиции за имперски приключения в Атлантическия океан. Превъзходството на Адриатика започнало да отслабва.


За такава голяма историческа арена Адриатическо море не е с впечатляващи размери – около една пета от Северно море, с дължина от едва 800 километра и 200 километра в най-широката си точка.

Италия оформя западния му край, Хърватия – по-голямата част от източното крайбрежие, но излаз към морето имат също Албания, Словения, Черна гора и Босна и Херцеговина. Границите на тези държави са се променяли през вековете, а техните култури, езици, храна, изкуство и религия – католическа, православна, ислям, са се смесвали и променяли през вековете.

В Истрия, Хърватия, ще откриете паста и гулаш в менюто, наследство от венецианското и австро-унгарското минало. На най-северното адриатическо крайбрежие на Италия - в Равена, ще видите едни от най-великолепните византийски паметници в Европа, а в Пулия, на юг, ще се насладите на испански барок.

Областта е доста разнородна и в географски план. Адриатическото крайбрежие на Италия е предимно равнинно или хълмисто, обградено от лагуни и дълги плажове, докато голяма част от крайбрежието на Хърватия и Черна гора е заето от планини, острови и тесни морски заливи.

Как тогава да посетите толкова разнообразна област? Daily Telegraph предлага пет подхода към Адриатика – от круизни плавания до наслаждаване на културата, храната и плажовете. Вижте как да се възползвате максимално от всяка една категория.

Храна и вино

Адриатика предлага голямо разнообразие от риби и морска храна, наред с плодовете от плодородната вътрешна част. В това отношение изпъкват две области. Пулия в Италия впечатлява с отличителната си кухня. Отвъд рибата тя включва паста, изискани сирена, вкусни видове хляб, печено месо и чудесни плодове и зеленчуци.

В Хърватия Истрия е също толкова отличителна, благодарение отчасти на австро-унгарското наследство. Менюто комбинира кнедли с вкусна паста. Черните трюфели в областта, зехтинът и вкусната шунка също ще задоволят и най-изискания вкус.

Вината в региона също подобряват качеството си, особено бялото вино „Малвазия“, червено вино, като „Теран“, и сладките „Мускат Ружа“ и „Малвазия“.

Култура

Културата на Адриатика е толкова разнообразна, че си струва да платите, за да се включите в обиколка с гид, според специфичните ви културни интереси. Обиколката на Имперската Ривиера включва маршрути в Италия, Словения и Хърватия с отправна точка Триест по пътя на хабсбургите в северната част на Адриатика.

По на юг, обиколката на Пулия изследва норманското наследство на областта и богатата й барокова архитектура. Предлагат се и културни обиколки на Сплит, Далмация и Дубровник.

Плажове

Италианското адриатическо крайбрежие южно от Равена е заобиколено от плажове и курорти – от големите центрове Римини и Ричоне до по-традиционни семейни курорти, като Сан Бенедето и девствените пясъци на Пунта Адерчи близо до Васто.

Най-добрите плажове обаче се намират на юг, в Пулия. Местните избират селцата Пунта Проскиуто и Торе Колимена или пясъците южно от Аветрана и Мандурия.

Избягайте от оживените градове в региона през лятото, като наемете вила или го посетите извън сезона – водата е топла дори през октомври.

Круизи

Повечето круизни компании включват круизи по Адриатическо и Средиземно море, като обичайно се посещават Венеция и Дубровник, както и едно-две по-малки пристанища между големи градове, като Барселона и Атина.

P&O например предлага няколко плавания през 2017 г., включващи седем нощувки в Хърватия и Италия, при които се посещават Венеция, Дубровник, Сплит и Равена.

Но ако искате да изследвате областта из основи, изберете малки корабни оператори, като Windstar, който предлага 11-дневно плаване „Перлите на Адриатическо море“ с посещение на Венеция, Задар и Дубровник в Хърватия, Пиран в Словения, Бари и Бриндиси в Италия, Корфу в Гърция и Котор в Черна гора.

Или комбинирайте музика и култура с 10-дневния маршрут на Noble Caledonia, включващ пътуване между Венеция и Дубровник през Равена, Анкона, Лече, Котор, Хвар и Коркула.

Плаване

Адриатика разполага с над 1200 острова и не е изненадващо, че Хърватия е водещата дестинация за яхтени ваканции в Средиземно море.

Спокойните води са идеални за новаци, но сравнително високите приливи и двата силни бриза – бора и сироко, в открито море са предизвикателство за завършените ветроходци.

3 тайни на Италия, които да разгадаете Bel Paese означава „красива страна“. И Италия гордо носи тази титла, която никой не може да й оспори

Туристите могат лесно да наемат лодки, обикновено за една седмица, заедно с шкипер. Дубровник е основната база за ветроходство в Южна Дамлация, Сплит – за островите в централната част на Далмация, а Биоград на Мору – за островите в северната част на Далмация.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg