Полезна ли е марихуаната за мъжката плодовитост?

8453
Полезна ли е марихуаната за мъжката плодовитост?

© снимка: Pixabay

Употребата на марихуана може да е свързана с по-висока плодовитост при мъжете. До този изненадващ извод са стигнали американски учени, изследвали броя на сперматозоидите при над 600 мъже, пише Bloomberg.

Първоначално учените смятали, че пушенето на канабис би трябвало да има силно негативен ефект върху репродуктивните способности, но всъщност резултатите показват, че броят на сперматозоидите е по-висок при участниците, които признават, че са употребявали марихуана.

Все пак изследователите уточняват, че тази зависимост не означава непременно, че ако пушите треваq има по-голяма вероятност да станете татко. Обяснението може да се крие и в по-високите нива на тестостерона, които подобряват качеството на спермата, но в същото време увеличават и склонността към поемане на рискове, включително и употребата на забранени вещества.


"Откритията просто показват колко малко знаем за ефектите, които марихуаната оказва върху репродуктивните ни способности, а и върху здравния статус като цяло", казва д-р Джордж Каваро от Харвардския университет, който е един от ръководителите на експеримента.

"Нашите изводи трябва да бъдат интерпретирани много внимателно. Те просто доказват нуждата от допълнителни проучвания в областта на канабиса и неговото влияние върху човешкото здраве", допълва той.

Досегашните медицински изследвания, проведени както с хора, така и с животни, твърдяха, че употребата на марихуана влошава рязко репродуктивните способности. Новото проучване обаче се базира на 1 143 проби от семенна течност, взети от 662-ма мъже в периода от 2000 до 2017 г.

Средната им възраст е 36 години, повечето са бели и имат висше образование. Всички участници са от семейства, потърсили помощ в клиника за подпомагане на плодовитостта. 

Във формуляра, който е трябвало да попълнят, фигурира и въпрос дали са употребявали марихуана. Над 55% от анкетираните са посочили, че са пушили канабис поне веднъж през живота си. 44% са отговорили, че са имали подобни преживявания в миналото, а 11% са се определили като редовни потребители.

Канабисът става глобална индустрия, но не всички са в игратаПрез тази седмица се очаква Конгресът в Мексико да започне обсъждане на законопроект за легализиране на марихуаната

Лабораторният анализ показld, че конценрацията на сперматозоиди при хората, които са употребявали марихуана, е 62.7 милиона единици на милилитър. Тези, които никога не са опитвали, могат да се похвалят само с 45.4 милиона на милилитър.

Само 5% от пушачите на канабис имат концентрация под 15 милиона единици на милилитър - долната граница, която е определена за нормална от Световната здравна организация. При "въздържателите" този дял е 12 на сто.

Проучването установява друга зависимост - по-честата употреба на марихуана е свързана и с по-високи нива на тестостерона при мъжете. Това може да означава, че умерените количества джойнт може и да са полезни за увеличаването на плодовитостта. Но всъщност този извод може би все пак е прибързан, смятат експертите.

"Много е възможно резултатите просто да отразяват факта, че мъжете с по-висок тестостерон са по-склонни да се впускат в рискови начинания, в това число и да пушат марихуана", казва д-р Фейби Насан, която също е сред авторите на проучването. Нейната теза се споделя и от други учени, като Алън Пейси от Университета в Шефийлд.

"Самите автори на проучването отбелязват, че хората с по-висок тестостерон като цяло имат по-висока концентрация на сперматозоидите. Вероятно те пушат повече марихуана, просто защото обичат да поемат повече рискове.

Аз изобщо не съм убеден, че резултатите могат по някакъв начин да повлияят върху дебата "за" или "против" употребата на канабис. А и не виждам никакви доказателства, че тя по някакъв начин може да помогне за подобряване на плодовитостта", казва той.

Той е категоричен, че семействата, които се опитват да заченат бебе, не бива да прибягват до подобни "стимули".

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg