Полезни бактерии ни карат да тренираме повече?

2606
Полезни бактерии ни карат да тренираме повече?

© Unsplash

Според проучване, ръководено от изследователи от Perelman School of Medicine към University of Pennsylvania и публикувано в списание Nature, някои видове чревни бактерии могат да активират нервите в червата и да увеличат желанието ни за физически упражнения.  
 
Изследването, направено върху мишки, идентифицира пътя от червата към мозъка, който обяснява как тези бактерии могат да повишат ефективността на физическата активност на човек.
 
То установява, че разликите в производителността при бягане сред група лабораторни мишки се дължат главно на наличието на специфични видове чревни бактерии при екземплярите с по-добри резултати. Според експеримента този ефект е свързан с малките молекули, наречени метаболити, които тези бактерии произвеждат. Въпросните метаболити активират сетивните нерви в червата, които от своя страна повишават активността в мозъчната област, контролираща мотивацията по време на тренировка.
 
"Ако успеем да потвърдим наличието на подобен път при хората, това би могло да предложи ефективен начин за повишаване на нивата на физическа активност, като по този начин се подобри общественото здраве като цяло", казва главният автор на изследването д-р Кристоф Тайс, доцент по микробиология в Penn Medicine. 

Научен пробив обещава да спре развитието на раковите метастазиТе са отговорни за 90% от смъртните случаи при това заболяване

Тайс и колегите му провеждат проучването в търсене на широката палитра от фактори, които определят ефективността на физическите упражнения. Те записват геномните последователности, видовете чревни бактерии, метаболитите в кръвния поток и други данни за генетично разнообразни мишки. След това измерват количеството дневно доброволно бягане на колело, което животните извършват, както и тяхната издръжливост.
 
Екипът анализира получените данни с помощта на машинно обучение, търсейки характеристики на мишките, които биха могли най-добре да обяснят значителните различия между показателите за производителността на отделните екземпляри при бягане. Те с изненада откриват, че генетиката е причина само за малка част от тези разлики, докато вида на популациите на чревните бактерии се оказват значително по-важен. В крайна сметка учените установяват, че приемът на широкоспектърни антибиотици, които убиват чревните бактерии, намалява производителността на мишките наполовина.

Новогодишен обет, който да спазите? Пийте повече вода и няма да сгрешитеВ обширно проучване, обхванало 11 255 възрастни, изследователите откриват доказателства, че хидратацията води до по-добро здраве

В следствие на продължилите години експерименти в повече от дузина различни лаборатории, изследователите откриват, че два вида бактерии са тясно свързани с по-доброто представяне в тренировъчния процес и по-силната мотивация за физическа активност - Eubacterium rectale и Coprococcus eutactus, които произвеждат метаболити, известни като амиди на мастните киселини (FAA).  
 
Тези метаболити стимулират рецепторите, наречени СВ1 ендоканабиноидни рецептори, на вградените в червата сензорни нерви, които се свързват с мозъка чрез гръбначния стълб. Стимулирането на тези СВ1-рецептори води до повишаване на нивата на невротрансмитера допамин в мозъчна област по време на физическо натоварване. 
 
"Този път на мотивация от червата към мозъка може да е еволюирал, за да свърже хранителните вещества и състоянието на популацията на чревните бактерии с готовността за продължителна физическа активност", казва съавторът на изследването д-р Дж. Никълъс Бетли, доцент по биология в School of Arts and Sciences към University of Pennsylvania. "Тази насока на изследване може да се развие в цял нов клон на физиологията на физическите упражнения." 
 
Тези открития отварят много нови пътища за научни изследвания, а следващата цел на екипа е да потвърди съществуването на този път от червата към мозъка при хората.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg