Ако потърсите в интернет здравословен сладкиш, ще намерите десетки рецепти с фурми. Сладките и лепкави плодове присъстват в сладкиши, бисквити, гранола барчета, сладолед, пудинги и пайове.

А ако следвате палео диета, знаете, че всяка рецепта за десерт започва с 1 1/2 чаши нарязани фурми.

Но много хубавото не е на хубаво. Нека разберем малко повече за фурмите.

След като са толкова полезни, можем ли да ядем неограничено количество?

Е, можете, но това не е добра идея. Използвани като основна и празнична храна в Близкия изток - основната област, в която се отглеждат, фурмите са хранителни и калорични. Те са богати на калий, B6, ниацин и фибри, съдържат също малко количество желязо. Дотук всичко е чудесно.

Но една сушена фурма е от 70 до 80 процента захар, а една натурална фурма има 16 грама захар и 67 калории. Т.е с четири плода ще си набавите 268 калории и 64 грама захар.

За да направим сравнение, нека видим шоколада. В 100 грама шоколад с 60% какао има около 37 грама захар.

Добрите новини са, че фурмите имат нисък гликемичен индекс, което означава, че за разлика от рафинираните захари, те няма да причинят пикови стойности на захарта в организма, както би станало с парче троен шоколадов кейк.

15 храни, които трябва да опитате до края на живота сиПри това без да ви се налага да платите солена цена

Защо фурмите са толкова популярни във веган десертите?

Повечето печени продукти използват комбинация от брашно, яйца, захар и масло, за да направите тесто. Фурмите могат да бъдат ефектен заместител на всяка от тези съставки в различни случаи.

Яйцата обикновено се използват като свързващо вещество (т.е. нещо, което ще държи другите съставки заедно), но когато сте на веган диета, основана на растения, фурмите са удобен заместител. Тяхната сладост пък заменя захарта, а заради влажността им можете да пропуснете маслото.

Освен това те понякога могат да вършат и работата на брашното, което е полезно в палео диетата, която избягва глутена.

И все пак, макар и калорични, те са вкусни и полезни. Затова ги хапвайте без угризения, но с мярка!