За първи път в Европа мандарината е донесена в началото на 19 в. За родина на плода е смятан Китай. Вечнозеленото дърво Мандарина се отнася към цитрусовите плодове.

Сладките му плодове се белят лесно. Именно това отличава този плод от другите цитруси.

Мандарините узряват през ноември-декември. Това е най-популярният цитрусов плод в Индия, Южна Корея, Китай и Япония.

Полезните свойства на мандарината

Вътрешността на мандарината съдържа органични киселини, захар, аскорбинова киселина, тиамин, рутин и фитонциди. В кората й има много етерични масла. Калоричността на мандарината е 53 ккал на 100 грама.

Този плод е прекрасен източник на витамин С. През есента и зимата е важно за човека да си набавя именно храни, подпомагащи имунната система.

Трябва да знаете, че консумацията на мандарини засилва апетита, подобрява обмяната на веществата и оказва антимикробно и общоукрепващо действие.

Експерти препоръчват да не прекаляваме с консумацията на този плод. Прекомерната употреба може да провокира алергични реакции или да изостри гастрит.

10 ранни признака, че тялото ви страда от липса на витамин СВитамин С е изключително важен за поддържането на добро здраве и нормално функциониране на човешкия организъм

Как да изберете качествена мандарина?

На първо място, обърнете внимание на външния вид. Кората трябва да е цяла, без следи от гниене.

Узрелите мандарини имат равномерен цвят. Не купувайте плодове, чиято кора блести неестествено.

Мандарините също така може да изберете според страната-производител. Испанските са сладки и с наситен оранжев цвят. Имат семки. Тези мандарини лесно се белят.

Турските са светлооранжеви. Нямат семки. Имат кисел вкус.

Сладките и сочни мандарини от Мароко можете да разпознаете по наситения им червен цвят.