Ползи за здравето от смеха

891
Ползи за здравето от смеха

Надали има човек, който не обича да се смее, а смехът е чудесен начин да се чувствате добре и да сте щастливи.

Но чудили ли сте се защо се смеем или какъв ефект има това върху телата ни?

Ето десет ползи за здравето от смеха, които трябва да знаете.

Смехът може да помогне за намаляване на болката


Хората, които често се смеят, съобщават, че изпитват по-малко болка, водят по-дълъг и по-здравословен живот. Смята се, че хората, които имат положителен поглед върху живота, са по-склонни да се смеят. Със смеха се отделя ендорфин – хормонът, който ни прави щастливи, а колкото по-щастливи сме, толкова по-малко болка изпитваме. Ако тялото ви е в добра форма, е по-малко вероятно да изпитвате силна болка, не само психически, но и физически.

Средностатистическият човек се смее около тринадесет пъти за един ден

Дете на шестгодишна възраст се смее около три пъти повече от възрастен.

Редовният смях може да предотврати заболяване

Смехът има много ползи за здравето и един от основните ефекти е върху имунната система. Силният смях всеки ден може да укрепи имунната система, което ще намали броя на инфекциите, които е вероятно човек да развие. Силният смях също внася много повече кислород в белите дробове, отколкото нормалното дишане, което не само ни помага да разширим капацитета на белите си дробове, но внася повече кислород в кръвта, поддържайки ни по-здрави.

След смях нивата на стрес намаляват

Изследванията показват, че има значителен спад в нивата на хормоните на стреса след смях. Това е така, защото когато се смеем, отделяме ендорфини. Ендорфините се отделят, когато сме щастливи, и те могат да донесат положителни промени в мисленето на човек.

Десет до петнадесет минути смях на ден могат да ви помогнат да отслабнете

 Проучване, проведено от Университетския медицински център Вандербилт, разкрива, че смехът изгаря калории. Техните резултати показват, че смях между десет и петнадесет минути може да изгори между 10-40 калории!

Смехът помага на другите да останат здрави

Ако видите хората да се смеят, има вероятност това да ви накара да се усмихнете, дори ако не сте сигурни в контекста. Това е така, защото мозъкът ни разпознава звука на смеха и подготвя мускулите на лицето ни да се присъединят към щастието.

Проучване в University College London сочи, че често хората се опитват да отразяват или имитират действията на други хора, а смехът е точно такъв. Така че като се смеете, вие помагате на другите да бъдат щастливи и здрави.

Колкото по-силно се смеете, толкова по-здрави ще бъдете

Гелотологията идва от гръцката дума „gelo“, което означава смях. Психиатрите първо са изучавали гелотологията, която изучава смеха от психологическа и физиологична гледна точка. Професорът от Станфордския университет Уилям Ф. Фрай е един от пионерите на това изследване.

За да изучи ефекта на смеха, той взима кръв от тествани субекти на различни интервали, докато гледат нещо смешно. Неговите проучвания установяват, че когато човек е в пика на смеха, се произвеждат повече клетки, стимулиращи имунната система. Това показва, че по-силният смях произвежда повече имуностимулиращи клетки, което е полезно за нашето здраве.

Преднамереният смях може да е признак на проблеми с психичното здраве

Преднамереният смях може да сигнализира за проблеми или несигурност в нас. Вашият мозък може да направи разликата между някой, който симулира смях, и истинския смях. Мозъкът ви не само може да разбере разликата, но и реагира по различен начин на инсцениран смях. Когато сме изложени на фалшив смях, това ни позволява да станем по-добри в разбирането на другите хора.

Смехът е форма на свързване

Много хора смятат, че смехът е реакцията на нещо смешно. Toй обаче е начин за комуникация. Науката за смеха показва, че смехът е форма на комуникация и показва кога обичаме някого. Ние се смеем повече, когато сме с другите и когато не се смеем на шеги. Освен това сме 30 пъти по-склонни да се смеем на нещо, ако сме с някого. Смехът е начин за предаване на елемент на изненада. Това ни помага да поддържаме щастливи и здрави взаимоотношения, да запазим положително психично здраве.

Смехът е тренировка за корема

Освен изгарянето на калории, смехът тренира и корема. Когато се смеем, коремните ни мускули се разширяват и свиват, докато поемаме бързи вдишвания и издишвания. Това означава, че тренираме и тонизираме корема си!

Смехът понижава общото кръвно налягане

Редовният смях може да намали риска от сърдечни заболявания и да понижи кръвното налягане. Това е така, защото когато се смеем, кръвното налягане и сърдечният ритъм се повишават, както когато тренираме. Редовният смях излага телата ни на променящо се кръвно налягане и работи за сърцето. В резултат на това имаме по-ниско кръвно налягане и по-малък риск от инфаркти, инсулти и сърдечни проблеми.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Нещо
# 0
20:05 | 21 May 2022
Поводи липсват последните десетилетия..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg