Prada трябва да реши за IPO-то си до края на този месец

941
Prada трябва да реши за IPO-то си до края на този месец

Италианската модна къща Prada разполага с време до края на април, за да реши дали да се листне на Миланската фондова борса през юни. Това е един от двата месеца, които самата компания обяви като възможни за първично публично предлагане на акции през тази година, пише footwearnews.com.

Ако не вземе решение, Prada може да изчака до ноември, за да се листне на борсата, въпреки че всяко едно решение е обект на консултации със консултанти и провеждането на дю дилиджънс анализи.

В условията на трудните времена за финансовите пазари и предвид предишната нерешителност на модната къща по отношение на борсово листване, не би било изненада, ако компанията изчака бурята да отмине преди да насрочи дата.

Източници, близки до Prada, вярват, че тя "вероятно няма" да пристъпи към IPO през юни. Официалната позиция на компанията засега е, че "все още не е взето решение”.

Информации сочат, че представители на модната къща са се срещнали с консултанти в петък, за да обсъдят листването. Може да се очаква официално изявление по-късно тази седмица, според източници.

За да се листне през юни, Prada трябва да изпрати необходимата информация до италианския регулаторен орган преди 1 май. Одобряването на проспект за първично публично предлагане на акции обикновено отнема 60 дни, след което съответната компания може да пристъпи към IPO, ако желае.

Подобно на IPO-то на Tommy Hilfiger, което собственикът на компанията Apax Partners отложи през януари, Prada няма да бъде задължена да пристъпи към листване, въпреки че е подала документи за такова. Apax спря IPO-то на Hilfiger Group на 24 януари, един ден преди началото на роуд шоуто, изтъквайки волатилния пазар като причина.

Миналата година Prada отчете 126.8 млн. евро нетна печалба, което представлява увеличение с 66%, в сравнение с предходната година. Продажбите на компанията за 12-те месеца преди 31 януари се увеличават с 14.1% до 1.66 млрд. евро.

Брутната оперативна печалба (EBITDA) на компанията достига 316 млн. евро за периода, докато задълженията й възлизат на 507.5 млн. евро.

Патрицио Бертели, изпълнителен директор на модната къща, най-вероятно ще се въздържи от листване през юни, докато условията на финансовите пазари се подобрят и дори е възможно да изчака до следващата година, смята Армандо Бранкини, заместник-председател на базираната в Милано консултантска компания Intercorporate.

"Федералният резерв предрече шест лоши месеца", казва Бранкини. Ако прогнозите се сбъднат, Prada би могла да се листне през ноември-декември, но Бертели би могъл да изчака и до февруари-март следващата година.

Модната група, която е 95% собственост на фамилията Prada, избра италианските Intesa SanPaolo SpA и Unicredit SpA, както и Goldman Sachs & Co, за организаторите на IPO-то. Очаква се компанията да предложи между 30 и 40% от акциите си на инвеститорите. По последни данни Prada се оценява на между 4 и 5 млрд. евро.

Модната къща е отлагала IPO-то си повече от веднъж, въпреки че по въпроса има различни интерпретации. Според компанията това се е случвало само два пъти - след терористичните атаки от 11 септември през 2001 г. и през май 2002 г. поради волатилноста на пазара. Бертели обаче постоянно флиртува със капиталовия пазар през последните седем години.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg